DB a SNCF chystají vysokorychlostní spojení Berlína a Paříže

Vysokorychlostní vlaky ICE a TGV v Paříži. Foto: DBVysokorychlostní vlaky ICE a TGV v Paříži. Foto: DB

Od roku 2023 začnou jezdit i noční vlaky Berlín - Paříž.

Dva velcí státní dopravci Deutsche Bahn a francouzské státní dráhy SNCF oznámili plán na novou vysokorychlostní linku. Vlaky mají nově spojit  Berlín a Paříž.

Zástupci obou společností dnes u příležitosti 15. výročí přeshraničního vysokorychlostního spojení podepsali memorandum o zavedení nové linky. Od té doby přinesla spolupráce 25 miliónů cestujících. DB současně oznámila omezenou akční nabídku na jízdenky z Německa do Paříže za 29,90 eur.

Nové spojení má vzniknout příští rok v prosinci, vlak pojede 7 hodin. Dosud je nejrychlejší spojení kolem 8,5 hodiny. Podle německého ministra dopravy má jít o další krok, aby se vlak stal náhradou za letecké spojení na kratší vzdálenosti po Evropě. Nejprve mají jezdit na této trase vlaky ICE přes Frankfurt, později přibude druhé spojení s francouzským TGV.

Prezident SNCF Jean-Pierre Farandou uvedl, že chování zákazníků se mění a lidé jsou ochotnější cestovat vlakem na delší vzdálenost než dříve. „Před několika lety bychom o takovém spojení ani neuvažovali,“ řekl Farrandou.

Kromě rychlovlaků má od prosince mezi oběma městy jezdit ještě přímý noční vlak, ten chystá Deutsche Bahn s rakouskými ÖBB.

Tagy Berlín - Paříž Deutsche Bahn sncf
106 komentářů