Dar za téměř pět miliard korun. Prvních pět kilometrů D1 nově přejde pod Prahu

Stavba protihlukové stěny u D1 u Průhonic. Pramen: ŘSDStavba protihlukové stěny u D1 u Průhonic. Pramen: ŘSD

Praha převodem získá i nájemní smlouvu na čerpací stanici nebo rychlé občerstvení.

Ředitelství silnic a dálnic a hlavní město Praha završily nezvyklou majetkovou transakci. ŘSD darovalo Praze 5,2 kilometru dlouhý úsek od Chodova k Pražskému okruhu. Dar má podle zveřejněné smlouvy hodnotu 4,792 miliardy korun.

Darovací smlouva se již objevila v registru smluv. Pro Prahu to znamená, že se nově bude starat o údržbu prvních kilometrů D1. Už dříve tuto majetkovou operaci schválili pražští zastupitelé. Součástí je kromě dálnice i převod pozemků včetně nájemních smluv. Jde například o smlouvu s Orlen Unipetrol pro čerpací stanici Benzina nebo s McDonald’s. Nově tak budou nájemci platit hlavnímu městu.

Dálnice by díky smlouvě mohla být oficiálně buď místní komunikací, nebo silnicí druhé či třetí třídy.

O převodu dálnice se jednalo několik let, jde o výsledek memoranda mezi Prahou a ŘSD o majetkoprávním vypořádání při stavbě Pražského okruhu. Memorandum bylo schváleno zastupitelstvem města v březnu 2017 a následně město schválilo i smlouvu o smlouvě budoucí, na jejímž základě byla nyní vypracována darovací smlouva. V budoucnu by to mělo fungovat tak, že Pražský okruh a všechny komunikace, které z něj vycházejí ven z Prahy, by patřily prostřednictvím ŘSD státu. Silnice vedoucí do města by pak byly ve vlastnictví města.

Tagy D1 praha Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
69 komentářů