Výhybka na konečné v olomouckém Neředíně dosloužila, výměna potrvá 10 dní

Výluková tramvaj X2/7. Zdroj: FB DPMOVýluková tramvaj X2/7. Zdroj: FB DPMO

Oprava se kryje s termínem uzávěry křižovatky třídy Míru s ulicemi Pražská a Foerstrova, přes kterou tramvajová trať vede.

Olomoucký dopravní podnik opraví výhybku na točně v Neředíně. Kvůli stavebním pracím nebudou 13.–22. října jezdit tramvaje mezi zastávkami Palackého a konečnou stanicí Neředín, krematorium. Náhradní dopravu zajistí výlukové autobusy X.

Oblouková výhybka, která rozvětvuje kolej 1 na odstavnou kolej 2 v rámci točny, byla položená v roce 2004 a nyní je v havarijním stavu. Při opravě dělníci rozeberou původní výhybku, odfrézují asfaltový kryt a odstraní podkladní vrstvy. Poté vymění materiál kolejového svršku a zřídí nové kolejové lože, do kterého uloží antivibrační rohož.

Výhybku dělníci vymění včetně kolejových přípojů. Oprava by měla proběhnout během nepřetržité desetidenní výluky provozu s vypnutím trakčního vedení. Stavba zasáhne do přechodu pro chodce, který se opraví a obnoví se na něm nástřik. Zakázku provedou Inženýrské a dopravní stavby Olomouc, dopravní podnik jim zaplatí 1 750 000 korun bez DPH.

O opravě se využije výluka, která souvisí s uzavírkou křižovatky třídy Míru s ulicemi Pražská a Foerstrova, přes kterou tramvajová trať vede. Uzavírka se totiž termínově kryje s opravou průtahu I/35, která si rovněž vyžádá úplné přerušení tramvajového provozu.

Olomouckou dopravu „překope“ uzavírka důležitého průtahu. Objížďka povede i po dálnici D35

Náhradní doprava

Tramvajová linka číslo 1 bude po dobu výluky jezdit podle upraveného jízdního řádu. Výlukové autobusy X budou jezdit po trase Palackého – Neředín, krematorium podle výlukového jízdního řádu. Tramvajové linky číslo 3, 4, 5 a 6 pojedou po svých trasách podle platných jízdních řádů.

Tramvajové linky číslo 2 a 7 budou nahrazeny kombinovanými linkami s označením X2/7 resp. X7/2. Tyto tramvaje pojedou ze zastávky Fibichova přes Hlavní nádraží okruhem přes centrum. Linka X2/7 pojede od nádraží přes zastávky Náměstí Republiky a Tržnice zpět na Hlavní nádraží (Fibichova). Linka X7/2 pojede od nádraží přes zastávky Envelopa a Tržnice zpět na Hlavní nádraží (Fibichova), tedy opačným směrem.

Výluka tramvaje Olomouc Neředín. Zdroj: DPMOVýluka tramvaje Olomouc Neředín, trasa busu X. Zdroj: DPMOVýluka tramvaje Olomouc Neředín, trasa tram X2/7. Zdroj: DPMO
Tagy Dopravní podnik města Olomouce DPMO Olomouc oprava rekonstrukce tramvajové výhybky výhybka výluka
2 komentáře