Další vlaky pod Jungfrau. BOB objednal čtyři úzkorozchodné jednotky

Nové jednotky pro Berner Oberland-bahn. Foto: BOBNové jednotky pro Berner Oberland-bahn. Foto: BOB

První nové jednotky vyjedou v roce 2025.

Vlaky jedné z hlavních turistických oblastí Švýcarska by měly být během dvou let již jen nízkopodlažní. Společnost Berner Oberland-Bahnen (BOB) provozující vlaky z Interlakenu do Grindelwaldu a Lauterbrunnen oznámila pořízení dalších čtyř nových třívozových jednotek ABeh 4/8 od společnosti Stader Rail.

BOB objednal prvních šest jednotek již v roce 2022. Po dokončení tohoto nákupu mají být vyřazeny starší jednotky z 80. let a provoz bude plně nízkopodlažní. První jednotky z původního kontraktu dorazí do turistického regionu pod horou Jungfrau na konci roku 2025, celá zakázka má být dokončena v první polovině roku 2026.

Nové jednotky pro Berner Oberland-bahnen. Foto: BOBNové jednotky ABeh 4/8 pro Berner Oberland-Bahnen. Foto: BOBNové jednotky ABeh 4/8 pro Berner Oberland-bahn. Foto: BOB

Kapacita nových jednotek je 140 míst k sezení, lze spojit dvě do jedné soupravy. Součástí budou multifunkční prostory pro uložení lyží, snowboardů, jízdních kol nebo kočárků. Za čtyři jednotky zaplatí BOB celkem 38,6 milionu franků.

Dopravce plánuje ve střednědobém horizontu navýšit interval na trati v sezóně na 15 minut a výrazně motivovat lidi mířící do letovisek v Bernské vysočině, aby jezdili vlakem namísto autem. Součástí těchto plánů je i vybudování P+R parkoviště u dálnice v Matten.

Na tratě pod Jungfrau míří nové vlaky, mají odlákat lidi z aut

Tagy Berner Oberland-Bahnen BOB Jungfraubahn Stadler Rail
6 komentářů