Další velké opravy na D10. Nový povrch bude do konce roku na třech úsecích

Oprava D10 u Benátek nad Jizerou. Foto: ColasOprava D10 u Benátek nad Jizerou. Foto: Colas

Řidiče na dálnici D10 mezi Prahou a Turnovem čekají letos ještě nejméně tři velká omezení kvůli opravám. Dálnice prochází postupně

Řidiče na dálnici D10 mezi Prahou a Turnovem čekají letos ještě nejméně tři velká omezení kvůli opravám. Dálnice prochází postupně větší opravou, zatím hlavně na úsecích mezi Prahou a Mladou Boleslaví.

Zhruba v polovině července má začít oprava úseku mezi exity Hlavenec – Tuřice, konkrétně směru z Prahy. Omezení počítá s režimem dopravy 2+1/1. Zakázku na opravu získalo sdružení firem Strabag a Colas za 162 milionů korun. V soutěži bylo celkem pět firem.  Na rozdíl od většiny aktuálních soutěží na ŘSD je cena nakonec nižší než byl projekt (odhadovaná cena 181 milionů korun).

Jde o kompletní opravu celého úseku. Dojde k opravě povrchu vozovky komunikace v uvedeném úseku. V rámci stavebních prací bude řešeno odvodnění komunikace (otevřené příkopy, rigoly, nezpevněné krajnice), výměna směrových sloupků, svislých dopravních značek, ocelových svodidel vpravo a obnova vodorovného dopravního značení plastem. ŘSD se v posledních letech rozhodlo přistoupit k opravě dálnic dříve, než se začnou zcela rozpadat.

D10 dlouho patřila k několika málo dálnicím, kde se netvořily příliš kolony, v posledních letech to ale už není pravda. Ještě nedávno se kvůli opravě úseku mezi Bakovem nad Jizerou a Mladou Boleslaví tvořily dlouhé kolony před omezením ve směru od Turnova, pravidelně dochází k zácpám před Prahou. I proto ŘSD zařadilo D10 v úseku z Prahy do Mladé Boleslavi na seznam dálnic, které by měly projít zkapacitněním na šest pruhů.

Na D10 aktuálně běží oprava dvou úseků mezi Radonicemi a Benátkami ve směru z Prahy, skončit mají na začátu července. ŘSD ještě letos chystá opravy na dalších dvou úsecích. Oprava levé strany (do Prahy) v úseku Radonice – Svémyslice má začít v červenci. Na podzim by mělo dojít navíc k opravě levé strany v úseku Benátky nad Jizerou Tuřice. ŘSD už vypsalo současně i zakázku na opravu a úpravu křižovatky v Bezděčíně. V přípravě na letošní rok je také prodloužení odbočovacího pruhu na křižovatce Svijany/Příšovice a připojovacího pruhu. Ještě letos má dojít i k opravě úseku z Mnichova Hradiště do Svijan.

Tagy D10 Ředitelství silnice a dálnic
16 komentářů