Další velká zakázka pro novou firmu Metrostavu. Rozšíří D1 u Brna společně s Doprastavem

Přípravné práce na rozšiřování D1 u Brna začaly už v únoru. Foto: ŘSDPřípravné práce na rozšiřování D1 u Brna začaly už v únoru. Foto: ŘSD

Stavba má začít v polovině roku.

Společnost MI Roads ve sdružení se slovenským Doprastavem vyhrálo zakázku na modernizaci dálnice D1 a rozšíření na šest pruhů u Brna mezi exity Brno, centrum a Brno, jih. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dnes sdružení vyhlásilo vítězem soutěže, ve které bylo pět nabídek.

Na Twitteru to oznámil generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Vítězná cena je 1,027 miliardy korun, všech pět nabídek se vešlo pod 1,25 miliardy korun. ŘSD očekává, že stavba začne v polovině roku. Vítězná cena je na 79 % odhadované ceny 1,3 miliardy korun.

Kromě ceny se hodnotila i délka omezení či výstavby některých stavebních objektů, délka záruční doby nebo kvalifikace a zkušenosti osob, které se na zakázce budou podílet.

Akce má již stavební povolení, před pár týdny neuspěl spolek Voda z Tetčic se svým pokusem zablokovat rozšiřování dálnice. Ministr dopravy zamítl odvolání proti změně stavebního povolení.  Voda z Tetčic napadla platnost závazných stanovisek o vlivu stavby nového mostu přes železniční koridor na životní prostředí.

Povolení na hlavní trasu má ŘSD delší dobu, běží již přípravné práce. Jde o jeden z nejvytíženějších úseků české dálniční sítě, denně tudy projede 80 tisíc aut. ŘSD postupně plánuje rozšířit na šest pruhů část D1 od Kývalky po Holubice, tedy od 182. k 210. kilometru.

ŘSD už loni v závěru roku vysoutěžilo dodavatele zemních prací pro záchranný archeologický výzkum a samotný výzkum. Začaly již přípravné práce. Probíhá skrývka ornice a v nejbližší době bude zahájen archeologický průzkum a kácení dřevin. Detailně je stavba popsána v informačním letáku ŘSD.

Úsek na rozšíření D1 okolo Brna. Foto: ŘSD

Úsek na rozšíření D1 okolo Brna. Foto: ŘSD

 

Tagy D1 Doprastav MI Roads Ředitelství silnic a dálnic rozšíření D1 rozšíření D1 u Brna¨ ŘSD
14 komentářů