Další velká zakázka pro Airbus z USA. Spirit Airlines kupují sto A320neo

A320neo v barvách Spirit Airlines. Foto: AirbusA320neo v barvách Spirit Airlines. Foto: Airbus

Boeing utrpěl další velkou porážku na domácím trhu. Nízkonákladové aerolinky Spirit Airlines finalizovaly dohodu s Airbusem na dodávku sta nových

Boeing utrpěl další velkou porážku na domácím trhu. Nízkonákladové aerolinky Spirit Airlines finalizovaly dohodu s Airbusem na dodávku sta nových letadel A320neo.

Uzavření předběžné dohody oznámil Airbus loni v říjnu jen krátce po zavedení cel na evropská letadla v USA.  Dnes aerolinky a výrobce potvrdily konečnou dohodu na dodání stovky letadel, půjde o kombinaci letadel A319neo, A320neo a A321neo. Aerolinky zatím neoznámily, jaký motor si pro nové airbusy vybraly.

Airbus s novou pevnou objednávkou překročil hranici 7 300 objednávek na A320neo.

Spirit Airlines patří do kategorie ultranízkonákladových dopravců. Nákupem dalších letadel chce rozšířit dopravce se sídlem na Floridě svoji síť linek USA, Latinské Americe a Karibiku. Aerolinky, které jsou sedmým největším dopravcem v USA, zůstanou Airbusu věrné, dosud mají ve flotile jen letadla od evropského výrobce, celkem 138 letadel A320 family. Firma se chlubí, že má jednu z nejmladších flotil v USA: průměrné stáří je 5,6 roků.

Airbus se může částečně vyhnout clům ve výši 10 % v případě, že bude tato letadla vyrábět ve svém závodě v USA v Mobile ve státě Alabama. Odsud má ještě letos aerolinka převzít celkem sedm A320neo.

Spirit Airlines patří mezi nejrychleji rostou aerolinky v USA, provozní model připomíná byznys středoevropského Wizz Airu.

Tagy A320neo Airbus Spirit Airlines
2 komentáře