Další úsek D1: Žádná z nabídek stavebních firem se nevešla pod očekávanou cenu

Modernizace D1, ilustrační foto. Autor: ŘSDModernizace D1, ilustrační foto. Autor: ŘSD

Další zakázka na modernizaci D1, tentokrát na desetikilometrový úsek Soutice – Loket, potvrdila narůstající převahu stavebních firem vůči investorům. O

Další zakázka na modernizaci D1, tentokrát na desetikilometrový úsek Soutice – Loket, potvrdila narůstající převahu stavebních firem vůči investorům. O zakázku není nijak zásadní rvačka, a už vůbec nelze mluvit o cenovém podbízení.

O modernizaci mezi 56. a 66. kilometrem mají zájem čtyři firmy, z nichž žádná nenabídla nižší než očekávanou cenu. Ta činila 1,143 miliardy korun, nejlevnější Eurovia je přitom ochotna stavět za 1,184 miliardy korun.

„Hodnotící komise nyní nabídky zhodnotí a doporučí uchazeče, se kterým by měl zadavatel uzavřít smlouvu. Předpokládané zahájení stavby je na jaře příštího roku,“ uvedl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Úsek od Soutic po Loket je předposlední, který ŘSD poslalo do tendru. Poslední soutěž v rámci velké modernizace D1 chystá ŘSD na devítikilometrový úsek Koberovice – Humpolec. V první polovině 20. let pak chce ještě zmodernizovat i most Šmejkalka, ten ale oficiálně do modernizační akce nepočítá.

Stav modernizace D1 (nově bez Šmejkalky). Pramen: NovaD1.cz (ŘSD)

Stav modernizace D1 (nově bez Šmejkalky).
Pramen: NovaD1.cz (ŘSD)

Vedle malého zájmu firem (na první zakázky na D1 se hlásilo dva- až třikrát více zájemců) a jejich vadnoucí ochotu stavět levně je poslední tendr zajímavý i tím, že se do něj nepřihlásily žádné zahraniční stavební firmy. Italové, Kazaši či Turci se přitom nedávno snažili získat práci třeba na D35, D3 nebo D1.

Například čtrnáctikilometrový úsek D1 Humpolec – Větrný Jeníkov opravuje od jara sdružení Toto Costruzioni Generali (Itálie), GEOSAN a SP Sine Midas Stroy (Kazachstán). To ale zahraničním stavbařům zrovna reklamu nedělá, ŘSD si stěžuje na skluz prací. „ŘSD přistoupilo k tvrdým penalizačním opatřením a v případě nedodržení nastavených podmínek je připraveno odstoupit od smlouvy se současným zhotovitelem a vymáhat smluvní penále,“ píše ŘSD v informačním letáku ke stavbě.

 

Modernizace D1, úsek 07 Soutice – Loket (podány byly celkem 4 nabídky)

Předpokládaná hodnota zakázky: 1 143 mil. Kč bez DPH

Vedoucí sdružení

Členové sdružení

Nabídka (bez DPH)

Záruka

EUROVIA CS, a.s. EUROVIA Beton GmbH

1 184 mil. Kč

120

STRABAG a.s SAT s.r.o.

1 209 mil. Kč

120

Metrostav a.s.

1 393 mil. Kč

120

HOCHTIEF CZ a. s. COLAS CZ, a. s.

BT Beton Technik GmbH

1 463 mil. Kč

120

Tagy D1 Loket modernizace ŘSD Soutice
Žádné komentáře