Další ultradálkové spojení. Qantas propojí Auckland a New York

Boeing 787-9 přistává v Sydney po 19 hodinách a 19 minutách letu z Londýna. Foto: QantasBoeing 787-9 přistává v Sydney po 19 hodinách a 19 minutách letu z Londýna. Foto: Qantas

Dopravce postupně vrací všechny A380 do flotily

Australský dopravce Qantas se pouští do přímého souboje se svým novozélandským rivalem Air New Zealand. Od příštího roku začne nabízet přímé spojení mezi Aucklandem a New Yorkem. Dobou letu jde o jedno z nejdelších spojení.

Qantas poletí do New Yorku již ze Sydney, v Aucklandu bude mezipřistání. Přímo z Austrálie na východní pobřeží USA má létat až se zařazením Airbusu A350-1000 do flotily. Australský dopravce v oznámení o nové lince uvedl, že počítá se zahájením letů od 14. června příštího roku. Air New Zealand začne létat už v září. Obě společnosti nasadí na trasu Boeing 787-9 Dreamliner.

Podle šéfa Qantas Alana Joyce vývoj na jiných trasách ukazuje velmi silnou poptávku po dlouhých letech bez přestupu. Firma start nové trasy odkládala i kvůli zastaveným dodávkám nových dreamlinerů, čeká na tři nová letadla. Qantas na této trase bude létat třikrát týdně.

Qantas dnes oznámil i své hospodářské výsledky za poslední finanční rok. Ty ukazují, že se dopravce stále nedostal ze ztrát, prodělal 1,86 miliardy australských dolarů. I když se poptávka vrací k normálu, firma bojuje s nedostatkem personálu a rušení letů. Šéf firmy se nedávno veřejně omluvil za problémy, které cestující zažívají.

Poptávku po létání firma dokládá i plány na rozvoj flotily: do konce příštího roku chce firma vrátit do provozu všech 10 Airbusů A380, dosud jich létá pět.

Tagy Qantas Ultradálkové lety
17 komentářů