Další turecká firma má zájem o české silnice. Může stavět obchvat Havlíčkova Brodu

Stavba mostu na silnici I/14, stav v listopadu 2017. Foto: Jan SůraStavba mostu na silnici I/14, stav v listopadu 2017. Foto: Jan Sůra

Tuzemské silniční stavitelství láká další velkou tureckou firmu. Společnost Bergiz Insaat nabídla nejnižší cenu na stavbu jihovýchodního obchvatu Havlíčkova Brodu

Tuzemské silniční stavitelství láká další velkou tureckou firmu. Společnost Bergiz Insaat nabídla nejnižší cenu na stavbu jihovýchodního obchvatu Havlíčkova Brodu a může se stát vítězem celé soutěž na stavbu silnice za více než miliardu. Informaci o přihlášení turecké firmy zveřejnilo Ředitelství silnic a dálnic na svém twitterovém profilu.

Podle něj přišly do soutěže jen dvě nabídky. Kromě turecké firmy, která nabídla 1,259 miliardy korun, se přihlásilo už jen sdružení firem Strabag, M-Silnice a Porr s cenou 1,598 miliardy korun. Odhadovaná cena byla 1,163 miliardy korun.

Bergiz může být první tureckou firmou, která v Česku tak velkou zakázku získá. V minulosti o zakázku usilovaly ještě jejich konkurenti, byli ale buď vyřazeni nebo byla soutěž zrušena.

Čtyřkilometrový úsek naváže na již dříve otevřenou část obchvatu, takzvaný severovýchodní diametr, který slouží od roku 2003. Ten vyvedl z města jen část dopravy, hlavní tranzitní provoz silnice I/38 vede nadále přes město. Podle posledního sčítání dopravy v roce 2016 městem denně projede přes 17 tisíc aut, více než pět tisíc nákladních. Po dokončení obchvatu povede trasa silnice I/38 už plně po okraji města.

Obchvat bude postaven v kategorii 11,5/70. Na trase vzniknou dvě nové mimoúrovňové křižovatky: Termesivy a Skalka. Na začátku i na konci trasy je přeložka silnice I/38 napojena na stávající silniční síť úrovňovými okružními křižovatkami – na začátku stavby jde o  stávající okružní křižovatku. Součástí je i přemostění dvou železničních tratí.

Mapa JV obchvatu Havlíčkova Brodu. Foto: ŘSD

Mapa JV obchvatu Havlíčkova Brodu. Foto: ŘSD

Stavbu chce ŘSD zahájit ještě letos. Od konce listopadu má už na obchvat stavební povolení. Přípravu dlouho zpomalovaly nevyřešené výkupy pozemků.

Tagy I/38 Obchvat Havlíčkova Brodu Ředitelství silnic a dálnic Top
10 komentářů