Další tahanice o stavbu D11. Budimex se brání svému vyloučení

Vizualizace budoucí dálnice D11 Trutnov - státní hranice, most v Lamperticích. Foto: ŘSDVizualizace budoucí dálnice D11 Trutnov - státní hranice, most v Lamperticích. Foto: ŘSD

Spory se týkají stále doložení referencí, zdržují stavbu již půl roku.

Spory o to, kdo nakonec postaví dálnicí D11 z Trutnova na státní hranici s Polskem, pokračují. Polská stavební společnost Budimex, která byla původně vyhlášena vítězem soutěže, podala odvolání proti svému vyloučení z tendru.

Firma to potvrdila ve svém prohlášení. „Jsme přesvědčeni, že naše reference jsou adekvátní a splňují požadavky zadavatele. Zároveň si myslíme, že naše opakovaně vyhodnocené reference jsou nesporně v souladu s očekáváním ŘSD,“ uvedla mluvčí Budimexu Diana Zyglewská.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) má 15 dnů na vypořádání odvolání. Pokud mu nevyhoví, lze očekávat, že se Budimex obrátí na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Pokud námitkám vyhoví a vezme Budimex zpět, lze očekávat opět pro změnu odvolání druhého v pořadí: sdružení vedené MI Roads.

Už dříve v květnu generální ředitel ŘSD Radek Mátl uvedl, že se nezačne stavět dříve než v září. „Tato bitva má negativní dopad na to, že se dálnice nestaví, i když příprava je z naší strany hotová,“ uvedl Mátl. I když zahájení prací bylo původně naplánované na zimu, část zakázky už mohla běžet.

Po vyloučení Budimexu volalo sdružení vedené MI Roads. K vyloučení nakonec přispělo rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. I když má ŘSD na splnění reference jiný právní názor, rozhodlo se řídit stanoviskem ÚOHS.

Tagy Budimex D11 D11 Trutnov - státní hranice Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
69 komentářů