Další střetnutí kamionu s expresem na přejezdu. U Karviné zemřel strojvedoucí, 19 zraněných

Nehoda na přejezdu u Dolní Lutyně. Foto: Správa železnicNehoda na přejezdu u Dolní Lutyně. Foto: Správa železnic

K nehodě došlo na přejezdu vybaveném závorovými břevny.

Na české železnici dnes ráno došlo k další nehodě nákladního auta a osobního vlaku. V 5:43 došlo u Dolní Lutyně na koridorové trati mezi Karvinou a Bohumínem ke střetnutí kamionu s expresem Českých drah IC 546 Ostravan z Návsí do Prahy. Při nehodě zahynul strojvedoucí, zraněných je 19. Na odpis je i lokomotiva 151.020.

„Provoz na koridoru je zastaven,“ potvrdil mluvčí Drážních hasičů Martin Kavka. Na místo kromě záchranářů míří také Drážní inspekce. České dráhy na sociální síti X uvedly, že při nehodě zahynul jejich strojvedoucí, policie později smrt jedné osoby potvrdila. „Poškozeno je trakční vedení. Předpoklad zastavení provozu je možná na celý den,“ dodal Kavka.

Podle informací deníku Zdopravy.cz byl aktivován traumaplán a v okolních nemocnicích se odkládají naplánované operace.  Na místě mimořádné události šetří příčiny a okolnosti jejího vzniku čtyři inspektoři Drážní inspekce, která zahájila vlastní šetření této mimořádné události včetně zpracování závěrečné zprávy. Odhadovaná škoda je zatím 37 milionů korun.

Ve vlaku  cestovalo odhadem 65 cestujících, HZS MSK na místo dodal evakuační autobus. Jednotka drážních hasičů provádí stabilizaci prvního vozu za lokomotivou a pomáhá s transportem zraněných do vrtulníku. Na místě zasahovalo také speciální velkokapacitní vozidlo Volvo pro hromadná neštěstí.

Mluvčí hasičů Kamila Langerová uvedla, že na místo míří speciální tank Správy železnic z Přerova. Policie vyšetřuje nehodu pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti.

K nehodě došlo na přejezdu P 6512, který je vybaven i závorovými břevny. Šlo o nákladní auto s českou registrační značkou. Podle záběrů z přejezdu je možné, že kamion na přejezdu uvízl.

Lze očekávat, že provoz na trati bude zastaven celý den. České dráhy proto odklánějí všechny dálkové vlaky po této trase přes Havířov.  Některé dálkové vlaky do/z Polska (EC 102, 103, 114, 115, R 212, 213) jsou odkloněny ze stanice Bohumín přes stanici Chalupki. Regionální doprava na lince S2 Ostrava – Mosty u Jablunkova je v úseku Bohumín – Karviná hl.n. nahrazena autobusovou dopravou.

Nehoda na přejezdu u Dolní Lutyně, záběry z dronu. Foto: Správa železnicNehoda na přejezdu u Dolní Lutyně, záběry z dronu. Foto: Správa železnicNehoda na přejezdu u Dolní Lutyně. Foto: Drážní inspekceNehoda na přejezdu u Dolní Lutyně. Foto: Drážní inspekceNehoda na přejezdu u Dolní Lutyně. Foto: Drážní inspekceNehoda na přejezdu u Dolní Lutyně. Foto: Policie České republikyNehoda na přejezdu u Dolní Lutyně. Foto: Policie České republikyNehoda na přejezdu u Dolní Lutyně. Foto: Správa železnicNehoda na přejezdu u Dolní Lutyně. Foto: Drážní inspekceNehoda na přejezdu u Dolní Lutyně. Foto: Drážní inspekceNehoda na přejezdu u Dolní Lutyně. Foto: Drážní inspekceNehoda na přejezdu u Dolní Lutyně. Foto: Drážní inspekceNehoda na přejezdu u Dolní Lutyně. Foto: Drážní inspekceNehoda na přejezdu u Dolní Lutyně. Foto: Drážní inspekceNehoda na přejezdu u Dolní Lutyně. Foto: Drážní inspekceNehoda na přejezdu u Dolní Lutyně. Foto: Drážní inspekceNehoda na přejezdu u Dolní Lutyně. Foto: Drážní inspekceNehoda na přejezdu u Dolní Lutyně. Foto: HasičiNehoda na přejezdu u Dolní Lutyně. Foto: HasičiNehoda na přejezdu u Dolní Lutyně. Foto: HasičiNehoda na železničním přejezdu u Dolní Lutyně. Foto: České dráhyNehoda na přejezdu u Dolní Lutyně. Foto: Policie ČR

 

Tagy nehoda Dolní Lutyně nehoda na přejezdu střet kamionu s vlakem střetnutí vlaku a nákladního auta trať 320 Ostrava - Bohumín - Čadca
737 komentářů