Další stanice měření emisí dostala stopku. Technici v Olomouci přiznali podvody

Ilustrační foto - emise pevných částic. Zdroj: ASEMIlustrační foto - emise pevných částic. Zdroj: ASEM

Technici používali nedovolené přístroje pro nasimulování teploty motoru a otáček.

Státní odborný dozor odhalil v minulém týdnu další emisní stanici, která měla podle analýzy dat z informačního systému technických prohlídek (ISTP) podezřelé naměřené hodnoty.

Podle mluvčího ministerstva dopravy Františka Jemelky kontrola na místě obavy potvrdila a stanice měření emisí proto dostala okamžitý zákaz činnosti. Provozovateli i technikům nyní hrozí pokuty.

Stát má poslední tři vlastní veřejné STK. Podívali jsme se, jak poctivě tam měří emise

Po zahájení kontroly na jedné ze stanic v Olomouci inspektoři zjistili, že jsou na pracovišti nedovolené přístroje pro nasimulování teploty motoru a otáček. Přístroje ale nebyly v době kontroly napojeny k přístrojům pro měření emisí a ani se nenacházely v jejich bezprostřední blízkosti,“ popsal Jemelka.

Postup správný, přístroje podvodné

V provozovně byly podle něj dva měřiče kouřivosti výfukových zplodin, tzv. opacimetry, z nichž jeden měl porušené plomby, druhý byl v pořádku. Na přístroji s porušenými plombami zakázali kontroloři okamžitě měřit, až do doby provedení nové kalibrace přístroje.

Hadr v sondě. Fotky ukazují nejčastější triky v měření emisí, ministr představil šest kritérií

Na přístroji, který byl opatřen neporušenými plombami provedli kontrolní technici měření u třech vozidel. Jedno nevyhovělo a dvě vyhověla.

Kontrolující podle Jemelky konstatovali, že postup kontrolních techniků byl v souladu s metodickým postupem. Následně se ovšem oba kontrolní technici doznali k používání nedovolených a neschválených přístrojů. Z tohoto důvodu bylo nařízeno okamžité zastavení měření emisí na této stanici.

Chystá se razantní zákrok proti podvodům u STK a měření emisí. Ministr píše instrukce krajům

Ministerstvo dopravy přistoupilo po vlně dlouhodobé kritiky před několika týdny k výraznému zpřísnění státního odborného dozoru STK i stanic měření emisí. Ministr dopravy Martin Kupka k tomu vyzval v dopise krajské a městské úřady v celém Česku.

Ministr zároveň pobídl k zintenzivnění četnosti kontrol nad rámec stanovených lhůt. Do konce září mají provést mimořádné kontroly ve vytipovaných stanicích a o výsledku informovat ministerstvo.

Podvádíte, zavíráme. Ministerstvo zesílilo kontroly stanic měření emisí a STK, šlo po podezřelých

Důslednější kontrola přinesla první výsledek minulý týden. Kontroloři na základě závažných nedostatků uzavřeli činnost stanice měření emisí v Lipníku nad Bečvou.

Tagy Ministerstvo dopravy SME STK
17 komentářů