Další velká nehoda. U Českého Brodu se srazil osobní a nákladní vlak, strojvedoucí nepřežil

Nehoda u Českého Brodu. Foto: Drážní inspekceNehoda u Českého Brodu. Foto: Drážní inspekce

(aktualizováno 8:50) Česká železnice zažívá další tragédii. Na hlavním koridoru v úseku mezi Úvaly a Českým Brodem se ve 21:35

(aktualizováno 8:50) Česká železnice zažívá další tragédii. Na hlavním koridoru v úseku mezi Úvaly a Českým Brodem se ve 21:35 v úterý srazil osobní a nákladní vlak.

Nehodu postupně potvrdila nejprve záchranná služba, hasiči, České dráhy a Drážní inspekce. Provoz na koridoru je zcela zastaven. K nehodě došlo u části Českého Brodu Štolmíř. Byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, který se aktivuje při vysokém počtu zraněných.

Podle Drážní inspekce ve vlaku cestovalo zhruba sto cestujících.  Celkem bylo zraněno 23 osob, z toho osm nezletilých. Strojvedoucí osobního vlaku zemřel. Škoda na místě nehody byla vyčíslena na více než 45 milionů korun.

Podle vyjádření generálního ředitele Správy železnic Jiřího Svobody na Twitteru začaly po půlnoci odklízecí práce. Lokomotiva a dva poštovní vozy byly z trati staženy, vyprošťovací tank a nehodový vlak snaží od sebe roztrhnout jednotku a vagon nákladního vlaku. Správa železnic chce zprovoznit co nejdříve alespoň jednu kolej. K odtržení vlaků došlo kolem osmé hodiny ranní.

Nehoda u Českého Brodu. Foto: HZSNehoda u Českého Brodu. Foto kolující na FB, autor neznámýNehoda osobního a poštovního vlaku u Českého BroduZásah hasičů u nehody vlaků u Českého Brodu. Foto: HZSNehoda u Českého Brodu. Foto Pavel Bušta / FBNehoda u Českého Brodu. Foto: Drážní inspekceNehoda u Českého Brodu. Foto: Drážní inspekceNehoda u Českého Brodu. Foto: Drážní inspekce

Podle dostupných informací narazil osobní vlak 9359 (CityElefant Praha – Řečany nad Labem, vozidlo 471.075-2) do nákladního vlaku Nex 60051 (lokomotiva 163.217-3), což je nákladní vlak ČD Cargo s vozy České pošty. Podle předběžných informací strojvedoucí projel stůj, jel dál a narazil do poštovního vlaku čekajícího na vjezd do Českého Brodu. Na trati je takzvaný autoblok, který umožňuje projet návěst stůj i při dodržení předpisů. Strojvedoucí ale musí zastavit a dál jet podle rozhledových poměrů. Jde o jeden z nejvytíženějších úseků české železnice, jsou zde tři koleje.

Provoz na trati je zastaven, vlaky z Kolína jezdí přes Lysou nad Labem a nabírají velké zpoždění.  Podle stránek ČD mimořádnosti by k obnovení provozu mělo dojít kolem poledne. Část vlaků je zrušena.

Tagy 011 Praha - Kolín ČD Cargo České dráhy srážka vlaků
511 komentářů