Další spor o tramvaje mezi Libercem a Jabloncem. Tentokrát kvůli intervalu

Tramvaje v Proseči nad Nisou. Foto: Jan SůraTramvaje v Proseči nad Nisou. Foto: Jan Sůra

Tramvaj mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou sice obě města fyzicky spojuje, ale reálně také často politiky rozděluje. Po loňských

Tramvaj mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou sice obě města fyzicky spojuje, ale reálně také často politiky rozděluje. Po loňských sporech o financování provozu nastává nový spor: Jablonec nad Nisou by rád prodloužil kvůli současné situaci interval na trase, Liberec to ale odmítá.

Jablonecká radnice požádala o prodloužení intervalů z dosavadních patnácti na třicet minut. Město to vysvětluje i jinými škrty v jablonecké MHD. „Aktuálně jsme provoz snížili o 58 % oproti standardnímu jízdnímu řádu. Zároveň s omezením MHD na Jablonecku město vzneslo požadavek na úpravu jízdního řádu, konkrétně na prodloužení intervalů mezi spoji na tramvajové lince č. 11, kterou provozuje Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou,“ říká ředitel Jablonecké dopravní Luboš Wejnar, který dříve DPMLJ vedl a je za své působení trestně stíhaný.

Od 16. března jezdí z Vratislavic za tramvajovou linku náhradní autobusový spoj, kvůli uzavírce křižovatky Poštovní – Budovatelů, kde probíhá velké rekonstrukce sítí a výstavby dešťové kanalizace. Přesunutá byla rovněž konečná linky č. 11 od Tyršova parku ke kinu Radnice.

DPMLJ škrty odmítá. Argumentuje především vývojem počtu cestujících v posledních dnech. „Vládní opatření mají za cíl na nejvyšší možnou míru omezit přímý kontakt mezi osobami ve veřejných prostorech. Další rušení spojů však nepochybně povede k pravému opaku, tedy ke koncentraci lidí v jiných spojích,“ řekl  místopředseda představenstva DPMLJ Martin Pabiška. Podle něj by prodloužení intervalů na lince 11 nepřineslo ani zásadní úspory.

Tagy Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou DPMLJ tramvaj Liberec - Jablonec nad Nisou
26 komentářů