Alexandria už nebude prodávat zájezdy přes Invii. Odmítli jsme diktát, říká majitel cestovky

Dovolená u moře v Chorvatsku patří mezi Čechy k nejoblíbenějším Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářDovolená u moře v Chorvatsku patří mezi Čechy k nejoblíbenějším Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Na trhu zájezdů došlo k dalšímu velkému rozchodu. Jedna z nějvětších tuzemských cestovních kanceláří Alexandria se rozešla s největším provizním

Na trhu zájezdů došlo k dalšímu velkému rozchodu. Jedna z nějvětších tuzemských cestovních kanceláří Alexandria se rozešla s největším provizním prodejcem, kterým je internetová Invia. Už lonii Invii, která patří do portfolia čínské skupiny  CEFC, opustila cestovní kancelář Fischer.

Detaily rozvázání spolupráce se ale liší podle toho, která ze stran je prezentuje. Alexandria v tiskové zprávě uvádí, že důvodem je nová prodejní strategie cestovky, která spočívá ve výraznější podpoře menších prodejců a vlastních prodejních kanálů.

„Odmítli jsme, aby nám diktovali podmínky, za kterých budeme moci prodávat své vlastní zájezdy,“ doplnil pro deník Zdopravy.cz majitel Alexandr Pavlov. Podle něj se Invia snaží stát se na trhu dominantním hráčem a pokouší se omezovat prodejní akce přes vlastní stránky cestovních kanceláří. „Pokud bychom ustoupili, tak bychom mohli rovnou přestat mluvit o trhu,“ dodal Pavlov.

Podle Invie neshody vycházely především z neochoty cestovní kanceláře poskytnout „vše potřebné pro plnohodnotný online prodej zájezdů na prodejní platformě Invie“. „Našim klientům chceme nabízet jednoduché a kompletní služby včetně možnosti vyřízení nákupu a platby dovolené na jednom místě online za standardních podmínek, k čemuž cestovní kancelář Alexandria nebyla přístupná,“ sdělil šéf marketingu Invie Michal Tůma. Pavlov potvrdil, že jeho firma odmítla Invii přístup do vlastního rezervačního systému.

Není přitom jasné, kdy spolupráce končí. Zatímco Invia mluví o konci května, Alexandria o konci dubna. Podle Pavlova už prodeje přes Invii ustaly. Už loni přestala své zájezdy na Invii prodávat skupina Fischer, které mimo jiné vadilo, že se Invia pustila do prodeje i vlastních zájezdů. Na čas odešel i Exim Tours, který se ale k Invii vrátil.

Tagy Alexandria Invia zájezdy
Žádné komentáře