Další problém s mýtem: ÚOHS zrušil na popud Kapsche soutěž na hlídače systému

Palubní jednotka (OBU) firmy Tollnet. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářPalubní jednotka (OBU) firmy Tollnet. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Ministerstvo dopravy a jeho Ředitelství silnic a dálnic se bude muset vyrovnat s další komplikací kolem zavádění nového mýtného systému.

Ministerstvo dopravy a jeho Ředitelství silnic a dálnic se bude muset vyrovnat s další komplikací kolem zavádění nového mýtného systému. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zrušil tendr ŘSD na firmu, která bude fungování a úspěšnost výběru mýta od ledna hlídat. Deníku Zdopravy.cz to potvrdil mluvčí ÚOHS Martin Švanda. Zakázka na deset let má předpokládanou hodnotu téměř 495 milionů bez DPH.

„Důvodem bylo, že zadavatel metodu vyhodnocení nabídek v dílčím kritériu hodnocení ‚Kvalita a zkušenosti osob, které se budou přímo podílet na plnění veřejné zakázky‘, nestanovil tak, aby určitým dodavatelům bezdůvodně přímo nebo nepřímo nezaručovala konkurenční výhodu,“ uvedl Švanda.

ŘSD zakázku s názvem ‚Služby supervizora Systému elektronického mýtného‚ vypsalo v březnu, uzávěrka nabídek byla ve druhé polovině května. Nesoutěžilo se pouze na cenu, ta měla váhu 50 procent. Druhým kritériem byla přesnost měření účinnost mýtného systému (váha 15%). Třetím kritériem byla technická úroveň navrhovaného způsobu plnění (váha 10%) a čtvrtým pak kvalifikace a zkušenosti osob, které se budou na plnění veřejné zakázky podílet (váha 25%).

Podle informací deníku Zdopravy.cz se do soutěže přihlásily společnosti CGI a Kapsch. Na ÚOHS se obrátil právě Kapsch, který dnes mýtný systém provozuje. O byznys ale v lednu přijde ve prospěch konsorcia CzechToll/SkyToll, které tedy nově hodlal alespoň hlídat z pozice supervizora.

Podle informací Zdopravy.cz byl v soutěži Kapsch dražší, když se jeho nabídka blížila hranici 300 milionů a byla zhruba o 85 milionů korun vyšší než nabídka CGI. „Zdůvodnění Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže teprve studuje, s návrhem řešení přijdeme až poté,“ sdělil dnes mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Rozhodnutí ÚOHS je prvostupňové, ŘSD má tak šanci podat rozklad k předsedovi Petru Rafajovi.

Tagy mýtné ŘSD tendr ÚOHS
13 komentářů