Další problém Boeingu. 312 letadel 737 může mít problém s křídly

Boeing 737 MAX 8 v barvách Southwest Airlines. Foto: Southwest AirlinesBoeing 737 MAX 8 v barvách Southwest Airlines. Foto: Southwest Airlines

Více než tři sta letadel Boeing 737 různých verzí bude muset brzo na mimořádnou kontrolu. Boeing objevil možný problém s

Více než tři sta letadel Boeing 737 různých verzí bude muset brzo na mimořádnou kontrolu. Boeing objevil možný problém s jedním z komponentů v křídlech, v kterém by mohly být praskliny.

Americký úřad civilního letectví FAA vydal krátce poté, co ho Boeing kontaktoval, upozornění pro všechny aerolinky, které může závada postihnout.

Boeing nás informoval, že některá letadla 737 MAX a 737 NG mohou mít díly, které nebyly vyrobeny zcela podle veškerých požadavků na pevnost a odolnost,“ uvedl FAA v prohlášení. Konkrétně jde o problém takzvaných slatů, tedy výsuvných částí na křídlech, které umožňují při startu let s větším úhlem náběhu nebo naopak při přistání snižují rychlost. V částech se mohou objevit praskliny.

Podle FAA se problém týká celkem 133 letadel 737 NG a 179 letadel typu MAX, které jsou aktuálně odstavené na zemi. Do deseti dnů chce FAA vydat takzvaný příkaz pro zachování letové způsobilosti – Airworthiness Directive – který přikáže dopravcům s těmito letadly tyto díly vyměnit. Zatím není jasné, kterých dopravců se bude výměna týkat.

V Česku může jít o Smartwings, které mají flotilu postavenou na letadlech Boeing 737 NG, MAXy stojí odstavené. Boeing upozornil, že nejde o závadu, která by měla mít vliv na bezpečnost letu, chyba by ale mohla poškodit samotné křídlo.

Tagy boeing Boeing 737 FAA Top uzemnění letadel 737 MAX
49 komentářů