Další problém aerolinek s epidemií koronaviru. Rušením letů mohou přijít o místo na vytížených letištích

Letiště Heathrow, Terminál 5. Foto: Heathrow AirportLetiště Heathrow, Terminál 5. Foto: Heathrow Airport

Letecké společnosti vyzvaly největší světová letiště a příslušné úřady, aby během krize způsobené epidemií koronaviru zmírnily svá pravidla pro využívání

Letecké společnosti vyzvaly největší světová letiště a příslušné úřady, aby během krize způsobené epidemií koronaviru zmírnily svá pravidla pro využívání takzvaných slotů, tedy práv na přistávání a vzlety.

Řada letišť podmiňuje udržení slotů tím, že za určité období musí aerolinky uskutečnit nejméně 80 % plánovaných letů. Prudký propad poptávky způsobený epidemií koronaviru však dopravce nutí rušit část letů. Německá Lufthansa například oznámila zrušení až poloviny letů. Dopravci tak řeší dilema: letět poloprázdní, nebo let zcela zrušit a riskovat tím, že přijdou o sloty.

Mezinárodní sdružení leteckých dopravců IATA ve své zprávě vyzvalo, aby se stávající pravidla okamžitě zrušila. Nejde o malé peníze: za jeden slot po Air New Zealand na londýnském letišti Heathrow zaplatil podle časopisu Forbes neznámý kupec 27 milionů dolarů.

Podle IATA odlétá z 200 letišť s takzvanou slotovou koordinací (zjednodušeně řečeno taková letiště, kde je celkově nebo v určitých časech převis poptávky po letech nad kapacitou) 43 % všech cestujících na světě. „Až polovina cestujících s platnými letenkami se v těchto dnech ani nedostaví k odletu,“ uvedla IATA, podle které je stávající opatření nevhodné a musí být zrušeno. Určité úlevy už nastaly u asijských letišť, IATA je chce ale i celosvětově. „Úprava pravidel umožní aerolinkám vhodně reagovat na stávající situaci redukcí kapacity,“ vysvětluje IATA, proč chce pravidla zrušit. K podobné situaci došlo už po 11. září 2001 a při nástupu světové finanční krize.

Do požadavku na uvolnění pravidel se zapojil i britský ministr dopravy Grant Shapps. Právě londýnské Heathrow patří dlouhodobě k letištím, kde je největší převis poptávky po kapacitě a dopravci platí za práva používat letiště desítky milionů dolarů.

IATA v týdnu uvedla, že aerolinky by kvůli epidemii koronaviru mohly přijít o 63 až 113 miliard dolarů (1,4 bilionu až 2,6 bilionu Kč).

 

 

Tagy IATA koronavir omezení letů kvůli koronaviru sloty Top
13 komentářů