Další přejmenování letadel? Z Embraeru bude Boeing Brasil

Embraer E195-E2. Foto: EmbraerEmbraer E195-E2. Foto: Embraer

Americká společnost Boeing přejmenuje výrobce civilních letadel Embraer na Boeing Brasil. Půjde o jeden z prvních viditelných kroků nového majoritního

Americká společnost Boeing přejmenuje výrobce civilních letadel Embraer na Boeing Brasil. Půjde o jeden z prvních viditelných kroků nového majoritního akcionáře. Mluví se o tom, že brzy dojde i přejmenování samotných letadel.

Na nové jméno upozornila jako první agentura Reuters.  V Brazílii jde o citlivé téma: Embraer považují obyvatelé za jeden ze symbolů tamějšího průmyslu. Ke změně názvu dochází v době, kdy je pověst Boeingu značně pošramocena uzemněním letadel 737 MAX.

K přejmenování dochází po únorové schválené transakci, podle které kupuje Boeing 80 % akcií divize na výrobu civilních letadel za 4,2 miliardy dolarů. Embraeru v ní zůstane dvacet procent.

Jde o očekávaný vývoj poté, co stejný krok učinil nedávno Airbus s Bombardierem, kdy odkoupil výrobu modelu CSeries a přejmenoval letadla na A220. Podobný krok lze očekávat i u Boeingu, v minulosti takto například přejmenoval McDonell Douglas MD-85 na Boeing 717.

Embraer bude dál fungovat, bude se zabývat výrobou vojenských letadel a bizjetů. Transakci už schválili akcionáři obou firem, čeká se ještě na schválení regulátory. Vlajkovou lodí Boeingu Brasil má být letadlo E2.

 

 

Tagy boeing Boeing Brasil Embraer
7 komentářů