Další Plecháč v retrokabátě. ČD Cargo na lokomotivě obnovilo chebskou vizáž

Lokomotiva 242.239 Plecháč v chebském nátěru. Pramen: ČD CargoLokomotiva 242.239 Plecháč v chebském nátěru. Pramen: ČD Cargo

U Českých drah to byl poslední Plecháč v tomto nátěru.

ČD Cargo pokračuje v revizních opravách lokomotiv 242 (Plecháč), které převzalo od mateřských Českých drah. Aktuálně se přitom pochlubilo dalším strojem (242.239), u kterého byl obnoven historický vzhled. Tentokrát jde o tzv. chebský nátěr z 90. let.

U Českých drah to byl poslední Plecháč v tomto nátěru. „Jak již název napovídá, jeho návrh vznikl v tehdejším lokomotivním depu Cheb v době, kdy již nebyla v platnosti vyhláška federálního ministerstva dopravy o barevném řešení vozidel platná od 1. ledna 1988. Myslím, že lokomotiva s číslem 239 obdržela tento lak v roce 1996,“ řekl deníku Zdopravy.cz ředitel odboru podpory prodeje ČD Cargo Michal Roh.

Nátěr je kombinací šedé, bílé a červené v různých tvarech, přičemž celé čelo je natřeno signální žlutou barvou. „Už při přebírání lokomotiv řady 242 od ČD nám přišla řada dotazů, zda na některé z nich nebude obnoven chebský nátěr. Proto jsme se rozhodli ho ponechat právě na posledním stroji 242.239 a komentáře na sociálních sítích nás utvrzují v tom, že jsme tím příznivcům naší společnosti i železničním fotografům udělali velkou radost,“ doplnil Roh.

Za přesunem Plecháčů od Českých drah k ČD Cargo stojí skutečnost, že v osobní dopravě jsou nahrazovány novými jednotkami RegioPanter. ČD Cargo je následně posílá na revizní opravy různého stupně (R1–R3) dle potřeby, první lokomotivu (242.234) po opravě a ve firemním laku převzalo od opravárenské společnosti ČMŽO loni v červenci. Celkem dcera plánuje převzít od matky 30 až 35 těchto lokomotiv, zatím jich má 15.

Korporátnímu modrému kabátu se vyhnula i předchozí lokomotiva, která nese kombinaci červené a béžové. Kolik Plecháčů se bude vymykat korporátnímu barevnému schématu, ČD Cargo sdělit nechce.

Lokomotiva 242.239 Plecháč v chebském nátěru. Pramen: ČD CargoLokomotiva 242.239 Plecháč v chebském nátěru pro převzetí ČD Cargem. Pramen: ČD CargoLokomotiva 242 (Plecháč) společnosti ČD Cargo v retronátěru při zkušební jízdě. Pramen: ČD CargoČD Cargo má nově ve vozovém parku i Plecháče, převzaté od mateřských ČD. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářParní lokomotiva 310 Kafemlejnek, v pozadí Plecháč v barvách ČD Cargo. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářPrvní Plecháč (ř. 242) v barvách ČD Cargo na vlečce společnosti ČMŽO v Přerově. Pramen: ČD CargoLokomotiva 242 (Plecháč), osobní vlak České Budějovice - Tábor (polovina června 2022). Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářLokomotiva řady 242 (Plecháč). Pramen: České dráhy
Tagy ČD Cargo lokomotiva 242 Plecháč železniční nostalgie
53 komentářů