Další peníze nedostanete, rozhodla vláda. Norwegian čeká boj o přežití

Boeing 787 společnosti Norwegian Air Shuttle. Foto: Jørgen SyversenBoeing 787 společnosti Norwegian Air Shuttle. Foto: Jørgen Syversen

Facka do tváře, říká šéf aerolinek o rozhodnutí norské vlády neposkytnout firmě další státní pomoc.

Leteckou společnost Norwegian Air Shuttle čeká tuto zimu boj o přežití. Norská vláda odmítla firmě poskytnout další peníze. Akcie firmy zareagovaly na tuto zprávu prudkým poklesem. Konec vládní podpory oznámilo vedení firmy ve zprávě pro investory.

„Je to pro nás skutečné zklamání a v podstatě facka do tváře. Zvláště v době, kdy jiné vlády letecké společnosti podporují,“ řekl Jacob Schram, šéf Norwegian.

Norský dopravce je v problémech delší dobu, koronavirová krize jeho potíže ještě znásobila. Norská vláda mu na jaře pomohla zárukami za úvěry ve výši 3 miliard norských korun, ty ale už nestačí. Firma už na konci srpna varovala, že státní pomoc nemusí stačit, a pokud nezíská další, již v prvním čtvrtletí příštího roku nebude mít peníze na provoz.

Novou žádost o pomoc ale vláda již odmítla. Vysvětlila to tím, že by nešlo o dobré využití veřejných zdrojů. Akcie na to reagovaly poklesem o 24 %. „Firma má takovou finanční strukturu, která je pro poskytnutí podpory příliš riskantní,“ uvedla ministryně průmyslu a obchodu Iselin Nyboe. Odboráři vyzvali vládu k přehodnocení svého stanoviska. Firmu už dříve ovládli její věřitelé včetně čínských bank.

Podle Schrama musí nyní firma najít další zdroje financování a možnosti, jak přežít. Aerolinky jsou téměř v hibernaci, zůstaly jen u letů po Norsku a Evropě. V říjnu firma provozovala pouze 21 letadel, více než stovka jich zůstala na zemi včetně kompletní dálkové flotily. Firma propustila téměř tři čtvrtiny zaměstnanců.  Na trh v Norsku navíc přichází nový konkurent: Wizz Air spustí v prosinci vnitrostátní lety.

 

Tagy Norsko norwegian Norwegian Air Shuttle
44 komentářů