Další omezení pro režijky. V Plzeňském kraji nebudou platit ani ve vlacích Českých drah

Nové RegioPantery pro Plzeňský kraj. Pramen: České dráhyNové RegioPantery pro Plzeňský kraj. Pramen: České dráhy

Plzeňský kraj nabídne zaměstnancům ve veřejné dopravě svoji verzi neomezené jízdenky.

Plzeňský kraj od prosince omezí využívání takzvaných režijek vydávaných primárně pro zaměstnance Českých drah a Správy železnic k neomezenému cestování vlakem. S náběhem nových smluv, které začnou platit v prosinci, nebudou dopravci smět uznávat své zaměstnanecké  jízdenky na linkách P1 Horažďovice – Pňovany, kam vstupuje Arriva, a také ve spěšných vlacích Plzeň – Karlovy Vary. Jejich provoz uhájily České dráhy.

Důvodem jsou nové smlouvy, ve kterých si tuto podmínku stanovil kraj. Už dříve přestaly režijky platit na tratích, kde proběhla soutěž na dopravce.

„U veškerých veřejných zakázek realizovaných formou nabídkového řízení nejsou režijní jízdenky ČD a SŽ uznávány. Oproti tomu nabízí  kraj v tarifu Integrované dopravy Plzeňského kraje zaměstnanecké předplatné, kdy zaměstnanci dopravců, bývalí zaměstnanci pobírající starobní či invalidní důchod a rodinní příslušníci zaměstnance ve veřejné dopravě či bývalého zaměstnance ve veřejné dopravě mohou cestovat i ve vozidlech IDPK a ve vozidlech  PMDP za sníženou cenu: 500 Kč/rok a 1500 Kč/rok s MHD Plzeň,“ uvedla mluvčí kraje Eva Mertlová.

Nárok na takovou jízdenku mají zaměstnanci ve veřejné dopravě a senioři, kteří ve veřejné dopravě pracovali a také rodinní příslušníci.

Možnost využití takzvaných režijek za poslední roky s nástupem konkurence výrazně klesla. Na řadě tratí se vystřídali dopravci, řada krajů je už odmítá uznávat proto, že přicházejí o část tržeb ve veřejné dopravě.

Tagy České dráhy IDPK Integrovaná doprava Plzeňského kraje Plzeňský kraj režijky
447 komentářů