Další obnova veřejné dopravy Vysočina přidává autobusy, Královéhradecký vlaky, Icom vrací komerční spoje

Autobus ICOM, ilustrační foto. Autor: ICOM TransportAutobus ICOM, ilustrační foto. Autor: ICOM Transport

Veřejná doprava v Česku se vrací postupně do úrovně před krizí způsobenou pandemií koronaviru. Další kraje i dopravci od zítřka

Veřejná doprava v Česku se vrací postupně do úrovně před krizí způsobenou pandemií koronaviru. Další kraje i dopravci od zítřka rozšíří počty spojů. K plnému provozu se ale stále na většině tratí nikdo nevrátil.

Vysočina od zítřka přidává další autobusové spoje. Kraj v tiskové zprávě uvedl, že jde o reakci na rozhodnutí ministerstva školství, které od 11. května povolilo dobrovolné obnovování školní docházky některých ročníků. Téměř k normálnímu jízdnímu řádu se krajem objednané linkové autobusy vrátí 25. května, kdy by se měly školy otevřít i pro pro žáky prvního stupně.

Přehled školních spojů obnovovaných v pracovních dnech od příštího týdne je na webu kraje. Víkendové autobusy, jejichž provoz byl také přerušený, jezdí na Vysočině znovu od 1. května.

Kraj počítá, že u vlaků obnoví plný provoz od 29. května. Termín je podle něj odlišný od regionálních autobusů kvůli výlukám na dráze a kvůli nutnosti koordinace postupu s Českými drahami.

Dalším z krajů, který v pondělí vrací provoz téměř na původní stav, je Královéhradecký kraj. „Reagujeme na zvýšenou opětovnou poptávku po přepravě související s obnovováním provozu obchodů, průmyslové výroby a služeb. Nadále zůstávají omezené školní spoje, turistické linky a vybrané spoje, které na páteřních linkách zahušťují interval spojení,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Martin Červíček (ODS). K dalšímu rozvolnění dojde 25. května, kdy začnou jezdit i cyklobusy. Koncem května tak bude veřejná železniční doprava v Královehradeckém kraji oproti normálu omezena jen o sedm procent a rozsah omezení v autobusové dopravě bude odpovídat potřebám školnímu režimu.

Od pondělí se vrací do provozu také dálkové autobusové linky dopravcům patřící pod skupiny Icom Transport. Jde o spojení z Prahy do Pelhřimova, Jindřichova Hradce, Českých Budějovic, Tábora, Telče, Třebíče, Hradce Králové nebo Náchoda. Kompletní přehled obnovených linek je na stránkách dopravce.

Posílení spojů čeká od pondělí i Pražskou integrovanou dopravu, detailněji jsme o změnách informovali v samostatném textu.

Tagy ICOM Transport Kraj Vysočina Královéhradecký kraj obnovení provozu po pandemii koronaviru
5 komentářů