Pražskou veřejnou dopravu čeká od pondělí po škrtech další posílení, vrací se zastávky na znamení

Tramvaj 14T. Foto: DPPTramvaj 14T. Foto: DPP

Od pondělí čeká pražskou veřejnou dopravu další posílení, které se přiblíží jízdním řádům před vyhlášením nouzového stavu. Autobusy na městských

Od pondělí čeká pražskou veřejnou dopravu další posílení, které se přiblíží jízdním řádům před vyhlášením nouzového stavu. Autobusy na městských linkách v Praze začnou opět jezdit podle tzv. poloprázdninových jízdních řádů, které cestující znají z letošního ledna a února. Rozjede se také lanová dráha na Petřín a od pondělí 18. května s koncem nouzového stavu začnou jezdit v kratších intervalech i tramvaje.

Změny oznámil Dopravní podnik hl. m. Prahy v tiskového zprávě. Jde o reakci na postupný nárůst počtu cestujících a uvolňování opatření proti šíření pandemie. „Provoz autobusů na městských linkách v Praze ve srovnání s aktuálním prázdninovým provozem posílí cca o 6 %, u tramvají se zkrátí současný interval 10/12/10 na 8/10/10, u páteřních linek č. 3, 9, 17 a 22 pak na 4/5/5,“ uvedl DPP v tiskové zprávě.

Od pondělí 11. 5. 2020 se zastávky na znamení na městských autobusových i tramvajových linkách vrací do původního režimu. Autobusy a tramvaje na nich budou zastavovat při přítomnosti cestujících na zastávce, pro výstup je potřebné zmáčknout tlačítko STOP (u autobusů), resp. signalizaci řidiči (u tramvají). Při zastavení budou řidiči i nadále otevírat všechny dveře (kromě předních) kvůli rychlejší výměně vzduchu i cestujících ve vozidle.

Ostatní stávající opatření zavedená v souvislosti s pandemií Covid-19 zůstávají prozatím v platnosti, tj. např. nastupování prostředními a dalšími dveřmi u všech autobusů na městských linkách a tramvají mimo 14T a 15T, zkrácení provozu vybraných linek ve 22:30, či noční jízdní řády dle grafikonů pro pracovní den po celý týden. Školní spoje, linka AE i nostalgická linka č. 23 zůstávají nadále mimo provoz.

Od pondělí zahájí v omezeném režimu provoz lanovky na Petřín. Dojde ale k omezení její kapacity: převážet bude maximálně 30 cestujících v jedné kabině, tj. v každém oddíle 6 osob. Vzhledem k omezení kapacity vozy nebudou zastavovat na mezistanici Nebozízek, aby nedocházelo k překročení stanoveného maximálního limitu přepravovaných osob. Letní jízdní řád lanovky zůstane zachován v intervalu 10/15 min., jak jsou cestující v tomto období zvyklí.

Od 18. května by mělo dojít i k posílení provozu na železnici a příměstských autobusových linkách.

Praha také schválila postupný návrat k plnému provozu na železnici a v příměstských autobusech na svém území. Od 18. května 2020 by se měly vrátit posilové vlaky na páteřních linkách S7 a S9, v úsecích Praha – Řevnice, Praha – Český Brod a Praha – Lysá nad Labem bude opět zkrácen interval ve špičkách z 30 na 15 min., v pracovní dny dopoledne také na lince S9 v úseku Praha – Říčany. Také bude obnoven provoz na městské železniční lince S49 z Roztok u Prahy do Prahy – Hostivaře.

Dále se od 25. května se předpokládá návrat příměstských autobusových linek do původního stavu před omezením. Od 30. května by se pak měl obnovit provoz dočasně zrušených nočních víkendových vlaků z Prahy do Středočeského kraje ve 2:30 a vyjet by měly i sezonní vlaky z Prahy do středních Čech.

Obnovení vlaků i autobusů s vazbou na Středočeský kraj je podmíněno schválením ze strany Krizového štábu Středočeského kraje.

Tagy PID Pražská integrovaná doprava
22 komentářů