Další lokomotivě 380 hrozí zrušení. Byla poškozena při posunu

Lokomotiva řady 380, ilustrační foto. Autor: České dráhyLokomotiva řady 380, ilustrační foto. Autor: České dráhy

České dráhy nepovažují řadu 380 za perspektivní a nebudou ji doplňovat systémem ETCS.

České dráhy přišly v krátké době už o druhou lokomotivu řady 380. Po tragické nehodě na Slovensku koncem června zrušily stroj 380.004 a nyní stejný osud hrozí lokomotivě 380.019.

Lokomotiva 380.019 byla poškozena v polovině září při posunu v železniční stanici České Budějovice. Podle informací deníku Zdopravy.cz ujel posunový díl a najel ve vysoké rychlosti do stojící lokomotivy.

Nehodu potvrdil mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. „Tato lokomotiva je skutečně aktuálně nepojízdná, ale ve stavu hnacích vozidel ČD nyní zůstává a o jejím dalším osudu, zda dojde k opravě, nebo ke zrušení, nebylo rozhodnuto,“ sdělil mluvčí.

Doplnil známý fakt, že řadu 380 nepovažují České dráhy za perspektivní a nebudou ji doplňovat systémem ETCS. „V jízdním řádu 2025 je tato řada plánovaná už jen na trať Praha – České Budějovice – Linec v počtu 12 turnusových vozidel,“ doplnil Šťáhlavský.

Lokomotivy zmizí ze spojů do Budapešti, na které bude od ledna nutné nasazovat už pouze vozidla s ETCS.

Z dvacetikusové flotily lokomotiv 380, které začátkem minulé dekády dodala drahám plzeňská Škoda, tak zbývá 18 strojů. Jak s nimi České dráhy naloží, není zatím jasné. Jako s hlavní variantou se počítá s jejich prodejem firmě ČD Cargo, která zkoumá jejich možné využití v jižní Evropě. „Platí, že by mělo být jasno do konce letošního roku,“ sdělil před nedávnem deníku Zdopravy.cz šéf ČD Cargo Tomáš Tóth.

Tagy České dráhy lokomotiva 380
150 komentářů