Další krok ke kompletní D35. ŘSD má územní rozhodnutí pro úsek Staré Město – Mohelnice

Vizualizace tunelu Maletín na D35 mezi Starým Městem a Mohelnicí. Foto: ŘSDVizualizace tunelu Maletín na D35 mezi Starým Městem a Mohelnicí. Foto: ŘSD

Aktuální plán počítá se zahájením stavby v roce 2025.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) pokračuje v přípravě chybějících úseků dálnice D35. Včera dosáhlo důležitého posunu v přípravě nejdelší části. Krajský úřad Olomouckého kraje vydal územní rozhodnutí pro 18,2 kilometru dlouhý úsek Staré Město – Mohelnice.

Vyplývá to z oznámení na úřední desce krajského úřadu. „Jakmile územní rozhodnutí nabude právní moci. jsme připraveni zahájit majetkoprávní přípravu, neboť již v předstihu jsme nechali zpracovat dokumentaci pro stavební povolení,“ uvedl generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Společně s navazující stavbou Opatovec – Staré Město se má dálnice stavět formou PPP, tedy se zapojením financování ze soukromého sektoru a následným splácením státem. Podle aktuálního plánu chce ŘSD získat stavební povolení v roce 2023, o rok později vypsat soutěž na zhotovitele a v roce 2025 zahájit stavbu. Hotovo má být v roce 2029, ještě nedávno ŘSD uvádělo rok 2028. Odhadované náklady jsou 14,4 miliardy korun.

D35 Staré Město – Mohelnice. Pramen: ŘSD

Přes osmnáct kilometrů dlouhý úsek vede v této trase nejméně obydlenou částí, nahradit by měl stávající silnici I/35 mezi Moravskou Třebovou a Mohelnicí, která už kapacitně přestává stačit.

Trasa má navázat na předchozí úsek D35 Opatovec – Staré Město, který se má začít stavět o rok dříve. Její součástí má být 1 100 metrů dlouhý tunel Maletín, na který navazuje 160 metrů dlouhý most přes údolí Mírovky. Na trase budou čtyři mimoúrovňové křižovatky: Staré Město, Maletín, Mohelnice sever a Mohelnice jih.
Dálnice D35 má v budoucnu výrazně odlehčit zejména D1.

Tagy D35 D35 Staré Město - Mohelnice Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
61 komentářů