Další krok k návratu do provozu: EASA plánuje testy 737 MAX na začátek září

Boeing 737 MAX7. Foto. BoeingBoeing 737 MAX7. Foto. Boeing

Evropský regulátor je třetím, který začne ověřovat letovou způsobilost Boeingu 737 MAX po jeho úpravách.

Po americkém a kanadském úřadu civilního letectví oznámil další regulátor zahájení testování letadla Boeing 737 MAX po úpravách jeho řídícího systému. Evropská agentura pro bezpečnost letectví (EASA) oznámila, že 7. září v Kanadě začnou její zaměstnanci se zkušebními lety nutnými pro schválení tohoto uzemněného letadla v Evropské unii.

Plánované testování oznámila EASA na svých stránkách. Má proběhnout v kanadském Vancouveru. Ke zkušebnímu letu dojde více než dva měsíce poté, co s letadlem poprvé letěli komisaři amerického úřadu civilního letectví FAA. Zkušební lety jsou nutnou podmínkou pro opětovné povolení k provozu.

„Dospěli jsme k závěru, že provedené úpravy na letadlech jsou už dostatečné pro provedení zkušebních letů,“ uvedla EASA ve svém prohlášení.

Před samotným letem čeká zkušební piloty ještě testování na simulátoru v Londýně. Schválení od EASA je klíčové i pro tuzemské Smartwings. I kdyby bylo například letadlo schváleno k provozu v USA, bez souhlasu EASA s ním není možné létat po Evropě.

Letadla Boeing 737 MAX jsou uzemněna od loňského března po dvou tragických nehodách v Indonésii a Etiopii. Americký úřad FAA zatím po sérii zkušebních letů analyzuje letová data a vyhodnocuje, zda je možné letadlu znovu udělit povolení ke komerčnímu provozu. Úřad musí také schválit nové postupy pro výcvik pilotů. Návrat stroje do provozu se čeká příští rok.

Výsledky z testovacích letů provedených agenturou EASA budou součástí hodnotícího výboru, ve kterém jsou ještě zástupci USA, Kanady a Brazílie. Ten má stanovit minimální požadavky pro výcvik pilotů.

Tagy boeing Boeing 737 MAX EASA uzemnění letadel 737 MAX
12 komentářů