Další krok k dokončení D1. ŘSD vybralo stavební dozor pro úsek kolem Přerova

Vizualizace dálnice D1 u Přerova. Foto: ŘSDVizualizace dálnice D1 u Přerova. Foto: ŘSD

Rozklady proti stavebnímu povolení mají být vyřízeny do konce října.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) udělalo další krok k tomu, aby hned po získání pravomocného stavebního povolení mohlo začít stavět poslední chybějící úsek dálnice D1 okolo Přerova.

Minulý týden uzavřelo smlouvu na práce stavebního dozoru a bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP). Zakázku za 109,9 milionů korun podle registru smluv získalo sdružení firem vedené společností Safety Pro. Jeho členy jsou ještě společnosti Vysplan, 4roads a  3G Gruppe Geotechnik z rakouského Grazu.

ŘSD již má na stavbu vybraného zhotovitele, chybí ale stavební povolení. Ministerstvo dopravy ho vydalo, ale přišly rozklady proti. Ministr dopravy Martin Kupka minulý týden pro agenturu ČTK uvedl, že by k vyřízení rozkladu mělo dojít do konce října.

„V tuto chvíli už čekáme na poslední závazné stanovisko a jeho posouzení. Máme k dispozici už i vyjádření ministerstva pro místní rozvoj. Budeme následně obesílat všechny účastníky řízení a já pevně doufám, že se podaří celý ten přezkum, to posouzení, uzavřít na konci října tak, abychom za ideálních podmínek mohli ještě v letošním roce začít stavět,“ uvedl Kupka.

Smlouva až po stavebním povolení

Poslední úsek D1 provází dlouhé spory o povolení, které zastřešují zejména spolky Děti Země, Voda z Tetčic a Krajina Dluhonice. Právě od nich vzešel požadavek na nové prozkoumání závazného stanoviska. Ministerstvo pro místní rozvoj loni závazné stanovisko vydané krajským úřadem zrušilo, ten vydal nové. Spolky ho chtěly znovu přezkoumat, čímž se celý proces o několik týdnů posunul.

Stavební povolení bylo vydáno loni, přišlo proti němu šest rozkladů. Klíčové pro stavbu je ale získání pravomocného územního rozhodnutí. Soud o jeho platnost spolky v červenci prohrály. Spor se týká zákonnosti verdiktu Krajského úřadu Olomouckého kraje z loňského dubna o změně územního rozhodnutí pro dálnici. Nejvyšší správní soud v dubnu vyhověl jen jednomu ze sedmi bodů stížnosti Dětí Země.

ŘSD už vybralo zhotovitele stavby, zakázku získalo sdružení Strabag, Doprastav a IDS. Smlouva se zhotovitelem stavby bude podepsána až po nabytí právní moci stavebního povolení na hlavní trasu.

Tagy 3G Gruppe Geotechnik D1 D1 Přerov - Řikovice Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Safety Pro Vysplan
20 komentářů