Další dopravce vrátí A380 do provozu. Asiana ho nasadí do Bangkoku a Los Angeles

Airbus A380 v Los Angeles. Foto: Colin Brown / Flickr.comAirbus A380 v Los Angeles. Foto: Colin Brown / Flickr.com

Důvodem návratu A380 je vysoká poptávka po létání.

V sobotu 25. 6. vrátí Airbus A380 na nebe další aerolinka, konkrétně jihokorejská Asiana Airlines. Stane se tak z důvodu vysoké poptávky po létání na linkách ze Soulu do Bangkoku a Los Angeles. Obsazenost letů, tzv. loadfactor, dosáhl na zmíněné lince do USA v květnu 90%, a to i při zvýšení frekvence letů z 10 na 14 za týden.

A380 bude pro Asianu létat do Bangkoku od 25. června denně. Do Los Angeles zamíří vždy v pondělí, ve středu a v sobotu. Nasazením A380 na lince do Bangkoku se zvýší sedačková kapacita aerolinky na této lince o 1 379 míst týdně, do L. A. pak o dalších 552. Asiana Airlines má Airbusy A380 v konfiguraci pro 495 cestujících, z toho je 78 míst v byznys třídě.

Aerolinka plánuje oslavit návrat superjumba speciálními zlevněnými tarify jak pro běžné cestující, tak pro ty pravidelné. „Došlo k vážnému nedostatku míst, protože poptávka po mezinárodním cestování se ohromně zvýšila a lidé již nejsou omezeni létat do zámoří,“ řekl mluvčí Asiana Airlines.

Airbus A380 je největší dopravní letadlo na světě, certifikaci má až pro 853 cestujících. Z důvodu masivního poklesu poptávky po létání během pandemie byl jeho provoz utlumen, nyní jej však zpátky do provozu zařazuje většina původních provozovatelů. Výroba letounu byla ale v závěru minulého roku ukončena. Poslední kus převzaly Emirates.

Tagy A380 Airbus A380 Asiana Airlines
21 komentářů