Další část okruhu Brna: Kilometr s estakádou přes nádraží vyjde na více než dvě miliardy

Stavba Velkého městského okruhu v Brně v úseku Žabovřeská I. Foto: ŘSDStavba Velkého městského okruhu v Brně v úseku Žabovřeská I. Foto: ŘSD

V Brně by se mělo ještě letos kopnout na další části velkého městského okruhu (I/42), tentokrát v severovýchodní části města.

V Brně by se mělo ještě letos kopnout na další části velkého městského okruhu (I/42), tentokrát v severovýchodní části města. Ředitelství silnic a dálnic a město Brno vypsaly společný tendr na dvě navazující stavby v úseku od Tomkova náměstí po Rokytovu ulici.

Celý úsek měří 1,2 kilometru, předpokládané náklady činí 2,18 miliardy korun. Ze stavebního hlediska půjde o náročný úsek s několika mosty a dvěma mimoúrovňovými křižovatkami. Ta hlavní vznikne na Tomkově náměstí, které okruh překoná po mostě.

VMO Tomkovo náměstí - Rokytova. Pramen: ŘSD

VMO Tomkovo náměstí – Rokytova. Pramen: ŘSD

Nový most překlene i řeku Svitavu, starý bude demontován. Mostní estakádu pak zbudují stavbaři i nad seřaďovacím nádražím Malomeřice. Budou ji tvořit dva mosty, levý a pravý. Se zahájením stavby se počítá ještě letos, hotovo má být v roce 2023.

Ještě o poznání náročnější bude pro stavbaře chystaný navazující úsek od Vinohrad přes křížení s ostravskou radiálou k výpadovce na Bratislavu. Měří téměř sedm kilometrů a jeho součástí má být i kilometr a půl dlouhý tunel Vinohrady pod Židenickým kopcem. Na podzim po dvou letech úspěšně prošel procesem EIA, se zahájením stavby se počítá v roce 2024. Odhadované náklady se blíží 20 miliardám.

Kompletní trasa Velkého městského okruhu v Brně. Foto: ŘSD

Kompletní trasa Velkého městského okruhu v Brně. Foto: ŘSD

Tagy I/42 Ředitelství silnic a dálnic Velký městský okruh Brno
64 komentářů