Další část brněnského okruhu se začne stavět v červnu, smlouva míří k podpisu

Vizualizace úseku VMO Tomkovo náměstí - Rokytova. Foto: Brno.czVizualizace úseku VMO Tomkovo náměstí - Rokytova. Foto: Brno.cz

Stavba za více než dvě miliardy překlene i seřaďovací nádraží, hotová má být v roce 2024.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) finišuje s přípravou stavby další části stavby Velkého městského okruhu v Brně. Vítěznému sdružení firem již odeslalo k podpisu smlouvu a počítá s tím, že stavba na Tomkově náměstí a Rokytově ulici začne v červnu.

„Výběr zhotovitele je ukončen, uplynuly všechny námitky a odeslali jsme zhotoviteli smlouvu. Během června chceme začít stavět,“ řekl ředitel brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic David Fiala.

Soutěž s názvem „I/42 Brno VMO Tomkovo náměstí a I/42 Brno VMO Rokytova“ s odhadovanou cenou 2,180 miliardy korun vyhrálo sdružení firem FIRESTA-Fišer, rekonstrukce, stavby, OHL ŽS a Metrostav DIZ. V soutěži nabídly 2,356 miliardy korun.

Zakázku soutěžilo Ředitelství silnic a dálnic společně s Brnem. Samotná soutěž se táhla déle než rok. Brno má zaplatit 13,48 % z částky na VMO Tomkovo náměstí a 1,96 % z částky na VMO Rokytova. Zbytek bude platit ŘSD.

ŘSD v soutěži spojilo dvě části okruhu: úseky Tomkovo náměstí a Rokytova. Ve směru od Tomkova náměstí naváže stavba na Husovické tunely. Celý úsek měří 1,2 kilometru. Ze stavebního hlediska půjde o náročný úsek s několika mosty a dvěma mimoúrovňovými křižovatkami. Ta hlavní vznikne na Tomkově náměstí, které okruh překoná po mostě. Nový most překlene i řeku Svitavu, starý bude demontován. Mostní estakádu pak zbudují stavbaři i nad seřaďovacím nádražím Maloměřice. Budou ji tvořit dva mosty, levý a pravý. Nová část doplní severní část okruhu do souvislého kapacitního spojení, které má odlehčit přetíženému středu města. Hotovo má být v roce 2024.

V Brně se aktuálně staví úsek Velkého městského okruhu v Žabovřeské, druhá etapa začala na konci roku.

Vizualizace úseku VMO Tomkovo náměstí - Rokytova. Foto: Brno.czVizualizace úseku VMO Tomkovo náměstí - Rokytova. Foto: Brno.czVizualizace úseku VMO Tomkovo náměstí - Rokytova. Foto: Brno.czVMO Tomkovo náměstí - Rokytova. Pramen: ŘSDKompletní trasa Velkého městského okruhu v Brně. Foto: ŘSD
Tagy brno Firesta-Fišer I/42 Metrostav DIZ ohl žs Ředitelství silnic a dálnic Rokytova Tomkovo náměstí Top Velký městský okruh Brno VMO
81 komentářů