Dálniční známky změní barvy, jízda bez nalepování má další zpoždění

Podoba dálničních známek na rok 2019. Foto: Ministerstvo dopravyPodoba dálničních známek na rok 2019. Foto: Ministerstvo dopravy

Ministerstvo dopravy představilo novou podobu dálničních známek pro jízdu osobními auty po českých dálnicích. Platby za používání dálnic mají přitom

Ministerstvo dopravy představilo novou podobu dálničních známek pro jízdu osobními auty po českých dálnicích. Platby za používání dálnic mají přitom doznat velkých změn v příštích letech, stát s nimi má ale zpoždění. Síť českých placených úseků se současně příští rok rozroste o dalších několik desítek kilometrů.

Ministr dopravy Dan Ťok při zveřejnění nové podoby dálničních známek slíbil, že do roku 2021 nalepovací známky zmizí a nahradí je takzvaný videotolling, kdy si majitelé aut pouze přes internet nebo na prodejním místě zaplatí roční poplatek. Podle registrační značky pak kontrolní kamery na dálnicích poznají, zda majitel uhradil požadovaný poplatek. Podobný systém funguje například v Maďarsku a na Slovensku.

V Česku se o něm mluví také několik let, ministr dopravy ale svými prohlášeními dokazuje, že jeho resort není příliš rychlý. Například v květnu 2016 ministerstvo dopravy uvedlo v tiskové zprávě, že se začne bez známek jezdit v roce 2019. Stávající termín je shodný s tím, které ministerstvo uvedlo v návrhu novely zákona o pozemních komunikací letos v březnu. Nový zákon je potřeba právě kvůli změně systému výběru poplatků.

Ani příprava nového zákona není příliš rychlá: už v dubnu mělo ministerstvo dopravy všechny připomínky jiných ministerstev a úřadů, dosud je ale nevypořádalo a zákon nepředložilo do vlády. „Nyní připravujeme novelu zákona o pozemních komunikacích, aby bylo možné vůbec elektronickou dálniční známku zavést. Návrh bychom rádi předložili vládě ke schválení ještě do konce roku,“ řekl ministr dopravy Dan Ťok. „Následující rok bude nutné zajistit tvůrce modelu řešení koncepce videotollingu,“ dodal. Elektronické známky mají státu ušetřit peníze za tisk a distribuci.

Známky na příští rok mají být v roční verzi kombinací modré a žluté, v měsíční zelené a žlutozelené, na deset dní půjde o šedou s červenou. Majitelé osobních aut za známky loni zaplatili téměř pět miliard korun, nejvíce v historii.

Kromě jiné barvy známek čeká řidiče ještě další změna: známku využíjí na více kilometrech dálnic než dosud. Nově se rozšíří povinnost jezdit s dálniční známkou na 24 kilometrech dálnice D3 mezi Veselím nad Lužnicí a Úsilným před Českými Budějovicemi. Stát také počítá s dokončením necelých 14 kilometrů dálnice D1 mezi Žernovem a Lipníkem nad Bečvou, ten bude rovněž zpoplatněn. Od platby je naopak osvobozeno zhruba 180 kilometrů dálnic. Jde  zejména o úseky, kde dálnice slouží i jako obchvat města.

Tagy dálniční známky elektronické dálniční známky videotolling zpoplatněné silnice
23 komentářů