pruvodce

Dálnice D1 je ode dneška opět průjezdná až do Polska, otevřené už je nádraží Svinov

Dálnice D1 za Ostravou. Zdroj: X / Radek MátlDálnice D1 za Ostravou. Zdroj: X / Radek Mátl

D1 zprůjezdní s omezením, na Svinov se vrátily regionální vlaky a vybrané spoje z Prahy.

Silničářům se podařilo zamezit průtoku vody na dálnici D1 u Bohumína a zároveň připravit levý jízdní pás ke zprovoznění. Pracovalo se na tom celý víkend včetně nocí. Na platformě X to uvedl šéf Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl.

„Dnes ráno tak obnovujeme provoz na D1 po povodních s tím, že na cca 2 kilometrech se bude jezdit v režimu 1 + 1 s rychlostí 60 km/h,“ uvedl.

Uzavřenou dálnici bylo nutné objíždět, odklon tranzitu způsoboval zácpy a dopravní komplikace v centru Ostravy i přilehlém okolí. Několik kamionů například uvízlo v průjezdu pod železniční tratí na ulici Hlučínská v Přívozu. Tzv. „myší díry“ proto v Ostravě střežili policisté.

Zatímco po dálnici se ode dneška do Polska dostanete, dálkové vlaky (s výjimkou jednoho spoje RegioJetu) do Polska stále nejezdí.  Známý není ani termín, kdy by to mělo jít. Otevřené je od rána alespoň nádraží ve Svinově, vrátily se tam regionální vlaky. Na Svinov míří už i spoje Leo Expressu. České dráhy (ČD) počítají s návratem vlaků z Prahy zítra. Zatím zajíždějí do Vítkovic a Kunčic.

Přípravy zprůjezdnění D1 u Ostravy.
Zdroj: X / Radek MátlPřípravy zprůjezdnění D1 u Ostravy.
Zdroj: X / Radek MátlPřípravy zprůjezdnění D1 u Ostravy.
Zdroj: X / Radek MátlPřípravy zprůjezdnění D1 u Ostravy.
Zdroj: X / Radek MátlZatopená dálnice D1 a železniční koridor u stanice Ostrava-Svinov. Foto: Martin FlorekOstrava pod vodou. Zdroj: Policie ČR
Tagy D1 dálnice D1 ostrava Ostrava-Svinov
11 komentářů