Dálkové vlaky DB jezdí přesněji a plnější, firmě ale klesá zisk a rostou dluhy

Jednotky ICE T u Norimberka. Foto: Deutsche Bahn.Jednotky ICE T u Norimberka. Foto: Deutsche Bahn.

Společnost Deutsche Bahn za první pololetí zvýšila počet cestujících ve svých dálkových vlacích o 1,3 % a míří k tomu,

Společnost Deutsche Bahn za první pololetí zvýšila počet cestujících ve svých dálkových vlacích o 1,3 % a míří k tomu, aby v nich poprvé za rok přepravila přes 150 milionů cestujících. I přes další zlepšení některých ukazatelů ale firma snížila svoji ziskovost.

Vyplývá to z představených pololetních výsledků. Podle nich zisk klesl o 22 % na 757 milionů euro. Firma to vysvětluje velkými investicemi do zlepšení kvality cestování.

Jde o čísla za vlaky kategorie ICE a IC. Firmě se podařilo za první pololetí zlepšit přesnost vlaků: 77,2 % vlaků dojelo včas, loni za stejné období to bylo 74,9 %.

Zveřejněné výsledky ukazují i velký nárůst čisté zadluženosti: z 19,5 miliard eur na konci loňského roku na 25,4 miliard eur na konci června. Podle DB jde ale částečně o navýšení kvůli novým účetním standardům, které do dluhu započítávají i leasing. Bez započtení těchto plateb dluh stoupl lehce přes 20 miliard.

Aktuálně investujeme velký objem prostředků, což má dopad na všechny naše divize. Jasně se zaměřujeme na železniční provoz v Německu. Očekáváme, že s více než 5,5 miliardy eur bude letošní objem investic nejvyšší v historii,“ uvedl finanční ředitel Alexander Doll.

Tagy Deutsche Bahn
9 komentářů