D35 u Olomouce se začne stavět ještě v únoru, zmizí zakončení okružní křižovatkou

Dálnice D35. Foto: ŘSDDálnice D35. Foto: ŘSD

Dostavbu dálnice komplikovaly spory o pozemky.

Nezvyklé zakončení dálnice okružní křižovatkou u Olomouce bude minulostí. Ředitelství silnic a dálnic začne ještě v únoru se stavbou 3,2 kilometru dlouhého úseku dálnice D35 u Olomouce.

Zakázku na stavbu získalo sdružení firem Eurovia CS a M-Silnice, které v tendru nabídlo nejnižší částku: cena spadla z 1,15 miliardy korun na 838 milionů korun, tedy 72 % odhadované ceny.

O podpisu smlouvy informoval na sociální síti X generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl, který uvedl i termín zahájení stavby: 27. února.

D35 Křelov - Slavonín. Pramen: ŘSD

Celkem 3,2 kilometru dlouhý úsek přinese konec úzkého hrdla na dálnici D35, kdy se dostavěla k okružní křižovatce u Globusu. Přímou trasu komplikovaly spory o vedení trasy.

V roce 2008 například vznikla petice místních občanů, která požadovala odklonění budoucí dálniční trasy. Kvůli změně zákona bylo také nutné v roce 2018 zopakovat složitý proces posuzování vlivu stavby na životní prostředí (EIA). Poslední úsek dálničního obchvatu Olomouce, takzvaná západní tangenta, spojí současný konec D35 ve směru od Mohelnice s první etapou obchvatu. Stavba téměř 15 kilometrů dlouhé jižní části obchvatu Olomouce byla dokončena v roce 2003.

Tagy D35 D35 Křelov - Slavonín Eurovia CS M-Silnice Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
36 komentářů