D35 u Olomouce dostaví Eurovia CS a M-Silnice, cena spadla o 28 %

Dálnice D35. Foto: ŘSDDálnice D35. Foto: ŘSD

Stavba má začít na konci února, má potřebná povolení.

Sdružení firem Eurovia CS a M-Silnice bylo vybráno jako vítěz soutěže na stavbu chybějícího úseku dálnice D35 u Olomouce. Stavba by měla začít na konci února.

O výběru vítěze informoval na sociální síti X generální ředitel Radek Mátl. ŘSD na stavbě dlouho chybějící části dálničního obchvatu Olomouce výrazně ušetří: cena spadla z 1,15 miliardy korun na 838 milionů korun, tedy 72 % odhadované ceny. „Na stavbu je vydáno pravomocné stavební povolení, zahájení plánujeme na konec letošního února,“ dodal Mátl. Do soutěže dorazilo osm nabídek.

Celkem 3,2 kilometru dlouhý úsek přinese konec úzkého hrdla na dálnici D35, kdy se dostavěla k okružní křižovatce o Globusu. Přímou trasu komplikovaly spory o vedení trasy.

D35 Křelov - Slavonín. Pramen: ŘSD

V roce 2008 například vznikla petice místních občanů, která požadovala odklonění budoucí dálniční trasy. Kvůli změně zákona bylo také nutné v roce 2018 zopakovat složitý proces posuzování vlivu stavby na životní prostředí (EIA). Poslední úsek dálničního obchvatu Olomouce, takzvaná západní tangenta, spojí současný konec D35 ve směru od Mohelnice s první etapou obchvatu. Stavba téměř 15 kilometrů dlouhé jižní části obchvatu Olomouce byla dokončena v roce 2003.

Stavba je detailně popsána v informačním letáku.

Tagy D35 D35 Křelov - Slavonín Eurovia CS Křelov - Slavonín M-Silnice Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
30 komentářů