D35 má další přivaděč. Stavba za tři čtvrtě miliardy slouží i jako obchvat Dašic

Obchvat Dašic. Foto: Pardubický krajObchvat Dašic. Foto: Pardubický kraj

Na stavbu naváže obchvat Zminného.

Pardubický kraj dnes krátce po poledni zprovoznil nový obchvat Dašic na silnici II/322. Jedna z největších krajských silničních investic v hodnotě 750 milionů korun včetně DPH slouží současně i jako přivaděč k dálnici D35.

O otevření tříkilometrové přeložky informoval kraj v tiskové zprávě. Stavba trvala dva roky. Dnešním dnem byl zahájen zkušební provoz.  Podle náměstka hejtmana pro dopravu Michala Kortyše cena odpovídá rozsahu prací. „V rámci projektu se nedělaly jen tři kilometry nové silnice, ale také jeden podchod, dva mosty a tři okružní křižovatky. Je to opravdu jeden z nejnáročnějších krajských projektů, čemuž odpovídá i finální cena,“ řekl Kortyš.

Silnici postavilo sdružení firem Metrostav Infrastructure, Chládek a Tintěra, Pardubice a PORR.

Dašicemi denně projelo kolem čtyř tisíc aut. „Tento projekt přináší nejen snížení dopravní zátěže v centru města, ale také výrazné zvýšení bezpečnosti pro všechny, kteří zde žijí a pracují. Konečně se můžeme těšit na klidnější ulice, méně hluku a bezpečnější prostředí pro naše děti,“ řekla starostka Dašic Pavla Žídková.

Kraj chystá další přivaděče

Kraj na tento úsek naváže stavbou obchvatu Zminného, kde už probíhají archeologické práce.

Otevřením obchvatu Dašic se přemalovala i mapa krajských dálničních přivaděčů. Během léta dokonce již podruhé, protože na konci června došlo nejprve ke zprovoznění obchvatu Rokytna. „Aktuálně máme realizované již čtyři úseky, a to Litomyšl – Česká Třebová (2020), Ústí nad Orlicí – Litomyšl (2023), Rokytno – Býšť (2024) a obchvat Dašic (2024). Na konci prázdnin tedy bude v provozu polovina schválených přivaděčů. Přivaděč Choceň – České Libchavy, sestávající ze tří etap, je ze dvou třetin hotový. Poslední etapa Mostek – Rozsocha bude ukončena v listopadu tohoto roku,“ podotkl Zdeněk Vašák, ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje.

Zbývající tři přivaděče jsou v přípravě. Největší komplikace jsou zatím s obchvatem Vysokého Mýta a Chocně, kde probíhají intenzivní jednání s ministerstvem dopravy, aby došlo ke zvýšení finančního příspěvku státu na výstavbu.

 

Tagy Chládek a Tintěra Pardubice D35 II/322 Metrostav Infrastructure Pardubický kraj Porr přivaděče na D35 Správa a údržba silnic Pardubického kraje
10 komentářů