D1 se na zimu vrací do plného provozu, nejkritičtější úsek je už bez omezení. Poslední zmizí 1.12.

Práce na D1 v úseku Humpolec - Větrný Jeníkov. Foto: SkanskaPráce na D1 v úseku Humpolec - Větrný Jeníkov. Foto: Skanska

Řidiče na dálnici D1 čeká během příštích týdnů postupné odstraňování omezení kvůli probíhající modernizaci. Po již dříve zprovozněném úseku 16

Řidiče na dálnici D1 čeká během příštích týdnů postupné odstraňování omezení kvůli probíhající modernizaci. Po již dříve zprovozněném úseku 16 (Velký Beranov – Měřín) už od neděle probíhá odstraňování dopravního opatření v úseku 12 u Humpolce, kde loni v prosinci právě kvůli zpoždění stavebních prací nastal velký dopravní kolaps.

Specialisté firmy Skanska urychlili rekonstrukci úseku u Humpolce a ještě v neděli odpoledne otevřeli dálnici mezi kilometry 98 až 94 ve směru na Prahu v plné šíři, v pondělí odpoledne pak ve stejném úseku i ve směru na Brno.

„I když se množství prací na celém projektu oproti původnímu předpokladu zvětšilo, nakonec se nám díky vysokému nasazení techniky i lidí podařilo některé činnosti urychlit  a vyjít tak vstříc požadavkům investora,“ říká projektový manažer Michal Vozdecký ze Skansky.

Řidiči na D1 letos čelili rekordnímu počtu omezení, kdy byl sice provoz zachován na většině úseků v režimu 2+2, ale pouze v zúženém profilu a s omezenou rychlostí.

V úseku km 94-98 byly dosud uzavřeny rychlé pruhy v obou směrech a řidiči jezdili pouze v pomalém pruhu a po zpevněné krajnici. Od pondělního odpoledne už v obou směrech projedou zcela bez omezení. Na zbývajícím úseku stavby v km 98-104 je již hotový cementobetonový kryt vozovky a na jednom z mostů i položené živičné vrstvy. Aktuálně se dokončují krajnice a protihlukové stěny a montují se ocelová svodidla. „Nejkomplikovanější je samozřejmě zvládnutí velkého množství práce v krátkém časovém termínu a vysoké nasazení na malém prostoru,“ uvedl Michal Vozdecký. Denně na projektu pracuje 150 až 170 dělníků.

Generální ředitel ŘSD Radek Mátl zveřejnil na twitteru i další program, jak se budou jednotlivé úseky otevírat pro plný provoz. O příštím víkendu dojde k otevření úseku 2 z Mirošovic do Hvězdonic (kromě mostu přes Sázavu), víkend 16-17. listopadu přinese otevření úseků 7 (Soutice – Loket) a 11 (Koberovice – Humpolec), o týden později pak úseku 12 (Humpolec – Větrný Jeníkov) a 19 (Velké Meziříčí) a také opravované části D1 u Brna, 1. prosince by měl být hotov most přes Sázavu.

Tagy D1 Humpolec - Větrný Jeníkov Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Skanska
3 komentáře