CzechToll předal státu 40 vozidel pro mobilní kontrolu výběru mýtného

Kontrolní vozidla k mýtnému systému. Pramen: CzechTollKontrolní vozidla k mýtnému systému. Pramen: CzechToll

Společnost CzechToll, která v konsoricu s firmou SkyToll připravuje spuštění nového mýtného systému, dnes předala 40 vozidel speciálně navržených a

Společnost CzechToll, která v konsoricu s firmou SkyToll připravuje spuštění nového mýtného systému, dnes předala 40 vozidel speciálně navržených a upravených pro mobilní kontrolu výběru mýtného. Vozidla jsou určena pro celní správu. Firma to oznámila v tiskové zprávě.

„Předání vozidel považuji za důležitý signál, že je nový systém připraven a bude od začátku prosince fungovat jak v oblasti výběru mýta, tak v oblasti potřebné kontroly plnění povinností ze strany dopravců,“ uvedl ministr dopravy Vladimír Kremlík.

Dopravci by podle něj neměli odkládat registraci a zajištění nových palubních jednotek. CzechToll zároveň v tomto týdnu dokončil úspěšně proces zkoušky elektronického mýtného systému. Od neděle 22. září tak bude spuštěn proces registrace dopravců do nového systému.

„V rámci nejrůznějších testů najezdily automobily s novými palubními jednotkami po českých silnicích a dálnicích již více než dva miliony kilometrů,“ uvedl Matej Okáli, generální ředitel společnosti CzechToll. Její systém bude založen na bázi satelitního sledování, končící systém společnosti Kapsch využívá mikrovln a ocelových mýtných bran. Nový systém bude spuštěn 1. prosince.

Celníci za loňský odhalili u mýtného 22335 přestupků s blokovými pokutami takřka 21 milionů korun.

Základní informace o nových vozidlech mobilní kontroly

– Volkswagen Transporter 2.0 TDI
– Interiér vozidla je kompletně upravený na plnohodnotnou mobilní kancelář
– Systémy pro kontrolu výběru mýtného je možné ovládat z předního sedadla spolujezdce i z druhé řady sedadel v zadní části automobilu
– Systémy lze napájet z baterií integrovaných ve vozidle po dobu více než 5 hodin
– Technologie umístěné na zadní části střechy komunikují s palubními jednotkami vozidel prostřednictvím DSRC (mikrovlnný systém), snímají kamerou registrační značku vozidel a identifikují je: tím je zajištěna kontrola vozidel, které projíždějí kolem vozidla mobilní kontroly (ať již kolem zaparkovaného stojícího vozidla, nebo v dynamickém režimu v provozu)

Tagy Celní správa czechtoll mýtné
4 komentáře