Cyklostojany jen jako dekorace. Pražské obchodní centrum udivuje netradiční cedulí

Parkoviště kol na pražském Černém Mostě. Foto: Dana Königsmarková / Městem na koleParkoviště kol na pražském Černém Mostě. Foto: Dana Königsmarková / Městem na kole

Varování má podle Centra Černý Most vést cyklisty k "inovativnějšímu parkování".

Už více než rok jsou cyklistické stojany u pražského Centra Černý Most označeny cedulí, která upozorňuje návštěvníky, že si mají kola parkovat jinde. Nápis doplňuje bizarní dovětek, že stojany jsou pouze dekorací.

Na zvláštní doporučení upozornil už před rokem web Městem na kole. Návštěvníky však udivuje přístup centra stále víc a na sociálních sítích nad důvodem nápisu aktivně debatují.

Stojany jsou přitom u centra umístěné už od jeho přestavby v roce 2013. Použití původních venkovních parkovacích míst nezakazujeme, nicméně místa již nejsou pro tento účel určena. Zákazníci nyní mohou využívat cykloboxy, které nabízejí pohodlnější a inovativnější způsob zabezpečení, který běžná venkovní parkovací místa nabídnout nemohou, vysvětlila pro Zdopravy.cz manažerka Centra Černý Most Petra Holušová.

Parkoviště kol na pražském Černém Mostě. Foto: JoskokolobezkaParkoviště kol na pražském Černém Mostě. Foto: JoskokolobezkaParkoviště kol na pražském Černém Mostě. Foto: Dana Königsmarková / Městem na kole

Nákupní centrum ke kroku vedlo právě zmíněné parkování kol v cykloboxech, na které odkazuje i samotná cedule.

„Chrání jízdní kola nejen před povětrnostními a dalšími vlivy, ale umožňuje i nabíjení stále oblíbenějších elektrokol. V okolí centra mohou naši zákazníci využít osm cykloboxů pro 16 kol, které se nacházejí u západního vchodu do centra v blízkosti cyklostezky, doplňuje manažerka.

Řadu cyklistů však může odradit to, že na rozdíl od klasických stojanů jsou boxy zpoplatněny. Do jednoho uzamykatelného boxu se vejdou dvě jízdní kola, která si zde mohou zákazníci schovat za poplatek 10 korun za 12 hodin. Maximální doba uložení je 30 hodin, obsazeost boxů mohou vidět zájemci on-line zde.

Podle webu Městem na kole jsou obdobná upozornění motivována pravděpodobně snahou obchodníků vyhnout se odpovědnosti za případnou krádež kola. Obavy vycházejí z ustanovení o úschově v občanském zákoníku, firmy se s ním často vypořádávají nápisy „Za odložené věci neručíme“.

Příležitostí vyfotit si pozoruhodnou ceduli však už pravděpodobně moc nebude, centrum se totiž nyní rozhodlo ji na základě kritiky upravit. Podněty našich zákazníků vnímáme, vítáme je a komunikaci u cykloboxů již aktuálně upravujeme tak, aby byla srozumitelnější, uzavírá Holušová.

Tagy Černý Most cyklistika parkování praha
52 komentářů