Cyklostezka, stromy, parkoviště. Litomyšl řeší, co s průtahem městem po dobudování D35

Silnice I/35 v Litomyšli s již neexistujícím nadchodem v této podobě. Foto: Litomysl.czSilnice I/35 v Litomyšli s již neexistujícím nadchodem v této podobě. Foto: Litomysl.cz

Město si nechá zpracovat architektonickou studii celého řešení.

Vedení Litomyšle na Svitavsku se s velkým předstihem připravuje na situaci, která nastane po vybudování dálnice D35 kolem města. Počet automobilů, které nyní Litomyšlí projíždějí, výrazně poklesne a ze současného průtahu I/35 se stane krajská silnice nižšího významu. Čtyřproudou komunikaci, která město rozděluje, by pak bylo možné zčásti využít k parkování nebo jako cyklostezku, řekl dnes novinářům starosta Daniel Brýdl (Generace 89).

„Po roce 2027, kdy má být hotová dálnice, se může začít s úpravami. Vize je, že zůstane dvoupruh, který se někde využije pro cyklisty, někde pro zeleň a někde pro parkování. Je to podél náměstí, takže když se udělají dva tři prostupy, jste za dvě minuty v centru,“ uvedl Brýdl. Na současném průtahu městem by podle něj mohlo vzniknout kolem dvou stovek parkovacích míst.

Radnice si nechává zpracovat architektonickou studii budoucího řešení, dopravní studie je již hotová. V levnější variantě by stačilo nakreslit na vozovku nové značení a pruhy, dražší by obsahovala i stavební úpravy. Podle Brýdla by se o náklady mohly podělit město, kraj i stát.

Očekává, že doprava přes město zůstane i po otevření dálnice poměrně intenzivní. Parkovací místa by měla být na straně silnice směrem k centru. Vzniknout by měly také přechody pro chodce, které nyní na frekventovaném průtahu nejsou, lidé musejí využívat dva nadchody.

Tagy I/35 Litomyšl
35 komentářů