Cyklisté v Praze dostanou podjezd pod Mánesovým mostem

Nové dopravní značení u cyklopruhů v Praze. Pramen: Adam ScheinherrNové dopravní značení u cyklopruhů v Praze. Pramen: Adam Scheinherr

Praha investuje letos do cyklostras a souvisejících úprav necelou čtvrtmiliardu korun.

Vedení Prahy mluví o letošním roce jako rekordním, pokud jde o budování infrastruktury pro cyklisty. Zprovoznit (či alespoň zahájit) by se mělo 16 nových úseků cyklistických tras. K zásadnímu ulehčení života cyklistů bude patřit především podjezd Mánesova mostu.

Díky podjezdu se cyklisté na trase A1 vyhnou složité křižovatce na Klárově, podjezd by měl být hotový ještě letos. Nová stezka zde ve spolupráci s Prahou 1 naváže na revitalizovaný park v Cihelné ulici.

Podjezd Mánesova mostu. Pramen: Hl. m. Praha

Podjezd Mánesova mostu. Pramen: Hl. m. Praha

Sloužit začne také nový cyklopás na Smetanově nábřeží, na Strakonické u někdejšího lihovaru bude pro cyklisty nově vyhrazena část chodníku. Bude také rozšířena stezka A2 na Rohanském ostrově, nové cyklostezky by dále měly vzniknout od lávky pod Městským okruhem do Komořan, od Labutě v Krči na Kačerov, podél ulice Staroklánovické nebo od Průmyslové ulice na Jahodnici. Rozšíří se také stezka A22 z Braníka.

Praha investuje letos do cyklostras a souvisejících úprav přes Technickou správu komunikací 127 milionů korun, podobnou částku pošle v podobě dotací městským částem.

„Donedávna se dařilo realizovat spíše ty jednodušší části stezek a tras celoměstského významu. Nyní konečně také dochází na složitější úseky, které byly historicky odkládány či se dlouhé roky jen připravovaly,“ řekl předseda cyklistické komise na pražském magistrátu Radek Čermák.

Za poslední tři roky bylo v Praze vyznačeno 17,7 kilometru vyhrazených cyklopruhů a 44,6 kilometru ochranných pruhů. Prostoru ochranného pruhu pro cyklisty může využít i širší vozidlo jako třeba autobus. Vysvětlit principy jízdy v ochranných pruzích má nové dopravní značení. „Toto informativní dopravní značení bude do konce měsíce na devíti lokalitách v Praze,“ uvedl náměstek pro dopravu Adam Scheinherr. Konkrétně jde o ulice Plzeňská, Mariánské hradby, Jelení, Keplerova a Evropská.

V Praze je přes 515 kilometrů značených tras, z toho zhruba 200 kilometrů vede mimo komunikace s automobily.

Významné akce cyklistické infrastruktury v přípravě na další roky

Trasa A2 Podolské nábřeží – rozšíření a úpravy stávající stezky
Trasa A1 Moulíkova – Kořenského, podjezd Jiráskova mostu
Trasa A1 Stromovka – Varhulíkové, cyklostezka koordinovaná s výstavbou parku U Vody
Trasa A43, historické cyklopasy v ul. Letňanské
Trasa A420 Kunratice – K Zeleným domkům
Vršovická drážní promenáda
Severovýchodní cyklomagistrála

Tagy cyklistika praha
73 komentářů