Cyklista může na silnici, i když vedle vede stezka, rozhodl soud

Nová cyklostezka Loučovice - Vyšší Brod. Pramen: Jihočeský krajNová cyklostezka Loučovice - Vyšší Brod. Pramen: Jihočeský kraj

Soud řešil pokutu mladíkovi, který jel po silnici.

Cyklista může jet po silnici i v místech, kde paralelně s vozovkou vede samostatná stezka pro cyklisty a chodce. Vyplývá to z nového rozsudku Nejvyššího správního soudu (NSS). Podle soudu je důležité, aby měl cyklista možnost volby podle místních podmínek. Rozsudek je k dispozici zde. O verdiktu informoval soud v tiskové zprávě.

Soud se konkrétně zabýval pokutou, kterou dostal mladík na horském kole ve Vrbně pod Pradědem na Bruntálsku. Jedním z údajných přestupků bylo to, že nevyužil stezku pro chodce a cyklisty. NSS vyhověl jeho stížnosti a zrušil rozhodnutí Krajského soudu v Ostravě i Krajského úřadu Moravskoslezského kraje.

Pokud není silnice označená zákazem vjezdu jízdních kol, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Ze zákona o silničním provozu totiž podle NSS nevyplývá povinnost cyklisty zůstat za všech okolností na stezce.

Rizika i na cyklostezce

„NSS si je na jedné straně vědom potřeby chránit cyklisty jako zranitelné účastníky provozu na pozemních komunikacích před možnou kolizí zejména s motorovými vozidly, která může nastat při použití (běžných) pozemních komunikací. Ochrany zranitelných účastníků silničního provozu však musí být především dosaženo vzájemnou ohleduplností řidičů a cyklistů, kdy zejména řidiči motorových vozidel si musí zejména při předjíždění cyklistů počínat s náležitou opatrností,“ stojí v novém rozsudku.

Soudci zároveň zmínili, že i používání stezky pro chodce a cyklisty je spojeno s určitými riziky, zejména tam, kde se pohybuje hodně chodců. „I z tohoto důvodu je rozumné, aby cyklista měl možnost volby podle konkrétních místních podmínek, stavu komunikace, frekvence provozu, rychlosti jízdy apod., zda použije stezku pro chodce a cyklisty, nebo pozemní komunikaci spolu s dalšími řidiči,“ rozhodl NSS.

Tagy cyklostezka Nejvyšší správní soud
394 komentářů