Curych může zrušit až šest tisíc parkovacích míst, rozhodl soud

Limmatquai je jednou z ulic Curychu, kde už dříve k redukci parkovacích míst došlo. Foto: Roland Fischer, Zürich /Wikimedia CommonsLimmatquai je jednou z ulic Curychu, kde už dříve k redukci parkovacích míst došlo. Foto: Roland Fischer, Zürich /Wikimedia Commons

Uvolněný prostor má sloužit pro lepší dopravu na kole či chůzi.

Největší švýcarské město se může zařadit po bok dalších metropolí, které se rozhodly v centru vytvořit více prostoru pro pohyb lidí pěšky a na kole a vytlačit z něj auta. O plánu zrušit až šest tisíc parkovacích míst už dříve rozhodli místní zastupitelé, teď ho po stížnostech obchodníků potvrdil i soud.

O rozhodnutí soudu informovala švýcarská média, například Tagesanzeiger. Soud řešil rozhodnutí curyšské radnice poté, co se proti němu odvolalo šest obchodníků z ulice Zurlindenstrasse ve čtvrti Wiedikon. Těm chce radnice zrušit celkem třináct parkovacích míst. Podle rozsudku neexistuje zákonná povinnost ponechat na veřejném pozemku co nejvíce parkovacích míst. Obchodníci se vzdali práva na odvolání. I když spor řešil konkrétní omezení na jedné ulici, lze očekávat, že půjde o precedens i v jiných oblastech.

Podle argumentace zastánců rušení parkovacích míst převažuje veřejný zájem nad individuálním zájmem majitelů aut. Všechna místa, kde se budou parkovací stání rušit, jsou dobře napojena na systém veřejné dopravy.

Pro rušení parkovacích míst se vyslovili lidé v referendech. Tagesanzeiger připomíná, že většina lidí byla sice pro, ve chvíli, kdy se ale začne dotýkat omezení i jejich ulice, začínají měnit názor. Radní města Simone Brander doufá, že verdikt soudu urychlí plánovanou proměnu města ve prospěch pohybu pěšky a na kole.

Podnikatelé se obávají, že s omezením parkovacích ploch ubude zákazníků jejich obchodů. Zastánci omezení parkování ale upozorňují na zkušenosti z jiných částí města. Například v ulicích Limmatquai nebo Münsterhof byly v minulosti zrušeny desítky míst, obchody jsou na tom ale podle studie radnice lépe než v minulosti. Obchodníci z jiných částí města ale tvrdí, že nelze porovnávat všechny ulice.

Tagy Curych redukce parkovacích míst
96 komentářů