Čtvrtý ředitel za dva roky. České dráhy povede Ivan Bednárik, v ČD Cargo ho nahradí Tomáš Tóth

Ivan BednárikIvan Bednárik

Novým generálním ředitelem a předsedou představenstva Českých drah se podle očekávání stal Ivan Bednárik. O jeho zvolení dnes rozhodla dozorčí

Novým generálním ředitelem a předsedou představenstva Českých drah se podle očekávání stal Ivan Bednárik. O jeho zvolení dnes rozhodla dozorčí rada. U státního dopravce tak pokračuje série personálních výměn v nejvyšším vedení: od září 2018 je Bednárik čtvrtým předsedou představenstva.

Bednárikovo zvolení dnes potvrdily České dráhy v tiskové zprávě. Příchod Bednárika byl jistý od minulého týdne, kdy ho potvrdil předseda dozorčí rady Pavel Kysilka. Dosavadní předseda představenstva a generální ředitel Václav Nebeský v představenstvu zůstane, má být místopředsedou. Na post v představenstvu rezignoval Patrik Horný, který měl na starosti finance.

Bednárik přichází z postu šéfa ČD Cargo. Na jeho pozici u státního nákladního dopravce by ho měl vystřídat Tomáš Tóth, který je dosud výkonným ředitelem. Zítra ho má zvolit do představenstva valná hromada firmy. Bednárik bude mít nyní pod sebou klíčový ekonomický úsek.

Pro Bednárika hlasovala kompletní dozorčí rada

Podle Českých drah bylo rozhodnutí dozorčí rady jednomyslné. To je oproti jeho předchůdci značný rozdíl: Nebeský loni dostal těsnou většinu hlasů až na druhý pokus. „Členové dozorčí rady tak rozhodli jednomyslně po důkladné diskusi a zvážení všech důvodů. Zároveň se distancovali od zavádějících informací, které se ještě před jednáním objevily v médiích, a od neuvážených komentářů k záležitostem, které spadají do výlučné pravomoci a odpovědnosti dozorčí rady společnosti,“ uvedly České dráhy v tiskové zprávě.

Jednohlasné hlasování v případě volby představenstva je u Českých drah výjimečné. Obvykle se totiž zdržují při volbě tři odboráři zastupující v dozorčí radě zaměstnance.

„Jako dlouholetý předseda představenstva ČD Cargo prokázal Ivan Bednárik, že má klíčové předpoklady k tomu, aby provedl i České dráhy nadcházející náročnou etapou. Národní dopravce utrpěl v důsledku pandemie Covid-19 ztráty v řádech miliard korun. Nyní musí najít cestu, jak udržet a posílit svou finanční pozici a pokračovat v náročném investičním programu i zkvalitňování svých služeb,“ okomentoval volbu nového předsedy představenstva a generálního ředitele ČD předseda dozorčí rady Pavel Kysilka.

Nebeský ve firmě dál zůstane, bude místopředsedou představenstva. „Představenstvo pod jeho vedením dokázalo rychle reagovat na krizový vývoj a v naprosto nestandardních podmínkách uřídit jednu z největších společností v zemi. Pan místopředseda bude odpovídat za oblast projektového řízení, dotací a IT a s tím spojenou digitalizaci služeb a procesů. Efektivita fungování firmy v této oblasti má přispět k zásadní úspoře nákladů,“ dodal Pavel Kysilka.

Tagy České dráhy Ivan Bednárik představenstvo Českých drah
54 komentářů