Správa železnic již počtvrté hledá stavitele bezbariérového podchodu v Kolíně

Příchod k nástupištím ve stanici Kolín. Foto: František KolínskýPříchod k nástupištím ve stanici Kolín. Foto: František Kolínský

Předchozí soutěže byly zrušeny kvůli příliš vysoké ceně nebo nedostatku financí.

Správa železnic zkouší již počtvrté najít firmu, která vybuduje bezbariérový přístup k nástupištím ve stanici Kolín. Výběr firmy, která promění stávající technologický podchod, trvá od roku 2020. Správa železnic soutěž již třikrát zrušila.

Čtvrtý pokus o vypsání soutěže zveřejnila Správa železnic na svém profilu zadavatele. První dvě soutěže Správa železnic zrušila, protože se buď nikdo nepřihlásil, nebo byla nabídka příliš drahá. Do třetí dorazily čtyři nabídky, přesto Správa železnic tendr opět zrušila. Důvodem byl nedostatek peněz.

Rozpočet Správy železnic se stavbou v letošním roce počítá. Předpokládaná cena zakázky je 389,9 milionu korun. Ještě v říjnu 2019 Správa železnic uváděla, že úpravy vyjdou na 216 milionů korun. O pár měsíců později zastropovala v první soutěži cenu na 363 milionech korun, přesto se do tendru nikdo nepřihlásil. V posledním pokusu Správa železnic stanovila maximální cenu na 423 milionů korun.

Nový podchod má vzniknout přestavbou stávajícího technologického podchodu pro zajištění bezbariérové přístupnosti nástupišť. Každé nástupiště bude nově propojeno s podchodem jedním výtahem a jedním schodištěm. Kromě pohodlného přístupu k vlakům bude velkým přínosem také prodloužení podchodu pod celou stanicí až do Starokolínské ulice.

Zároveň dojde k výstavbě nového kabelovodu. Součástí stavby bude také úprava a zastřešení nástupišť, oprava administrativní budovy u přednádraží a vybudování nového orientačního a informačního systému v celé stanici.

Tagy Kolín nádraží Kolín Správa železnic Železniční stanice Kolín
16 komentářů