ČT: Letiště Praha chce v době největší krize zdražit poplatky, odletová taxa stoupne o 81 korun

Stanoviště pro samoobslužné odbavení zavazadel. Pramen: Letiště PrahaStanoviště pro samoobslužné odbavení zavazadel. Pramen: Letiště Praha

Letiště Praha vysvětluje zvýšení poplatků investicemi do lepších služeb.

Státní Letiště Praha se odhodlalo k nezvyklému kroku. V době, kdy letecká doprava zažívá hlubokou krizi, plánuje aerolinkám zdražit své služby o pět až deset procent. Nový ceník by měl platit od letního letového řádu v příštím roce, tedy od konce března.

Uvedla to dnes Česká televize (ČT). Pro cestující to bude znamenat zdražení letenek v průměru o sto korun, odhaduje ČT. O finálním zdražení není ještě rozhodnuto, letiště ho začíná projednávat s aerolinkami.

Deník Zdopravy.cz získal kompletní prezentaci, v níž Letiště Praha vysvětluje důvody zdražení i kalkuluje s velkou ztrátou nejen v letošním, ale i dalších dvou letech. Aerolinkám současně vysvětluje, že jim zdražení částečně vyrovnal kurz koruny. Podle návrhu má například odletová taxa na cestujícího stoupnout z 568 na na 649 Kč, podraží i poplatek za transferového cestujícího. Novinkou je odpuštění části poplatků aerolinkám, které příští rok dosáhnou alespoň 65 % výkonu z roku 2019.

Návrh zdražení poplatků na Letišti Praha

Návrh zdražení poplatků na Letišti Praha

S ohledem na velké investice plánujeme zvýšit některé další poplatky v řádu o desítky haléřů na cestujícího,“ řekl ČT mluvčí Letiště Praha Roman Pacvoň. Jde o poplatky, které ale už cestující nevidí na rozdíl od letové taxy přímo v ceně letenky, například taxy za odbavovací přepážky či přistavení nástupních mostů.

Předseda představenstva Letiště Praha Václav Řehoř v neděli v Otázkách Václava Moravce uvedl, že letiště prodělává sto milionů korun měsíčně. Letiště žádá stát o peníze z Fondu obnovy.

Letiště v srpnu odbavilo 346 tisíc cestujících, za celý rok 3,142 milionu. Za rok počet cestujících klesl o 73,8 %.

Tagy letiště praha prg
33 komentářů