ČSAD Liberec koupilo nové autobusy pro spojení do Mladé Boleslavi

Nový autobus VDL 148 pro ČSAD Liberec. Foto: Jan SůraNový autobus VDL 148 pro ČSAD Liberec. Foto: Jan Sůra

Cestující na trase mezi Libercem a Mladou Boleslavi jezdí od minulé neděle se zcela novými autobusy, které mohou na spíše

Cestující na trase mezi Libercem a Mladou Boleslavi jezdí od minulé neděle se zcela novými autobusy, které mohou na spíše regionální lince překvapit svoji velikostí. Jde o dva autobusy VDL Futura s kapacitou 65 míst na sezení a dalšími 27 na stání.

Vycházeli jsme z požadavku objednatele, který chtěl kapacitnější a pohodlnější autobusy než dosud,“ vysvětlil ředitel ČSAD Liberec Martin Oumrt, proč se rozhodli pro nákup autobusů, které běžně jezdí spíše na dálkových linkách. Trasa z Liberce do Mladé Boleslavi je využívána z velké části na svoz zaměstnanců do Škody Auto.

Jde o první zařazení nových autobusů do flotily společnosti ČSAD Liberec od roku 2016. Zároveň se jedná o premiérové slavnostní převzetí nových autobusů od chvíle, kdy společnost přes firmu Autobusy LK ovládl Liberecký krajJde o první nákup nových autobusů ve firmě od roku 2016 a první nákup od chvíle, kdy společnost přes firmu Autobusy LK ovládl Liberecký kraj.

Jeden autobus vyšel na 7,3 milionů korun. Podle ředitele Oumrta není pořizovací cena jediným faktorem pro výběr nových vozidel, ale také například i spotřeba. „Jsme na 24 litrech na 100 kilometrů, oproti původní menší Bově, která na trase jezdila za 28 litrů na 100 km, úspora činí čtyři litr,“ dodal Oumrt.

Nový autobus VDL 148 pro ČSAD Liberec. Foto: Jan SůraNový autobus VDL 148 pro ČSAD Liberec. Foto: Jan SůraNový autobus VDL 148 pro ČSAD Liberec. Foto: Jan Sůra

Autobus je klimatizovaný, osazen adaptivním tempomatem, všechna světla jsou v provedení LED a má vlastní WC. Denní proběh počítá se zhruba 500 kilometry, občas se objeví i na jiných linkách po okolí Liberce.

ČSAD Liberec má ve flotile aktuálně kolem 70 vozidel, zajišťuje dopravu hlavně v bývalém okrese Liberec. Firmu letos v říjnu ovládl Liberecký kraj. Ten firmu ovládl i kvůli tomu, aby věděl, jaké jsou skutečné náklady na autobusovou dopravu. Příští rok chce firma koupit dalších 17 nových autobusů.

Tagy ČSAD Liberec Liberecký kraj VDL
17 komentářů