ČSA začaly prodávat letenky na Heathrow, budou létat denně

První Boeing 737-800 v barvách ČSA registrace OK-TST. Foto: Marek HorákPrvní Boeing 737-800 v barvách ČSA registrace OK-TST. Foto: Marek Horák

České aerolinie a Smartwings spustily prodej letenek na novou linku mezi Prahou a londýnským letištěm Heathrow. Po deseti letech jde

České aerolinie a Smartwings spustily prodej letenek na novou linku mezi Prahou a londýnským letištěm Heathrow. Po deseti letech jde o návrat ČSA na největší evropské letiště.

Na rozdíl od původních plánů nezačne linka s omezeným provozem čtyřikrát týdně, ale hned od 25. června s každodenním provozem. Z Prahy bude odlétat Boeing 737-800 ČSA v 11:40 s příletem na Heathrow ve 12:50. Zpět odlétá ve 13:35, v Praze bude v 16:40. V rezervačním systému dopravce uvádí Boeing 737-800.

Ceny zpátečních letenek začínají  na úrovni 5 232 Kč, v které není odbavené zavazadlo. British Airways, které dlouhodobě na této trase z Prahy létají, nabízí v červenci nejlevnější letenky zhruba za poloviční cenu. Firma zatím oficiálně nepotvrdila, že od července provoz do Londýna obnoví, letenky jsou ale v prodeji.

Návrat ČSA a Smartwings do Londýna, kam z Prahy dlouhodobě létá nejvíce lidí, je do jisté míry překvapením především s ohledem na výběr letiště. Takzvané sloty, tedy práva pro přistávání a odlety v určitý čas, se prodávají na Heathrow v řádu desítek milionů dolarů. Například v roce 2016 Oman Air koupil jediný slot od Kenya Airways za 76 milionů dolarů. Smartwings nechtějí uvést, jak se ke slotu firma dostala.

Na Heathrow z Prahy létají British Airways, které linku používají i pro návoz cestujících na své dálkové lety a spojení dalších aliančních dopravců. České aerolinie letiště opustily už v roce 2010. Za sloty tehdy inkasovaly od British Airways 400 milionů korun.

Tagy České aerolinie ČSA letiště praha LHR Londýn prg smartwings
69 komentářů